Ichtegems, Grand Cru, Flamish Red Ale


Det finns flaskor på Systemet som lockar lite mer än andra.

Kanske är det någon slags snobbism eller så är det bara ren och skär nyfikenhet. Men de där stora flaskorna med Champagnekork har liksom en extra dragningskraft på mig. Är de dessutom från Belgien så ökar suget markant.

Samtidigt så finns ett litet motstånd mot att det ska vara en sån där sur eller sursöt brygd som en del öl som jäst klart på flaska är. (Är det de som kallas Geuze?) Så den positiva kittlingen får alltså ett mothugg av en smula skepsis.

Men eftersom Ichetegems Grand Cru ändå är med här så har ni redan förstått hur den här dragkampen slutade (som om det skulle vara någon överraskning)

Metallkorken skruvas varsamt upp och kork-korken vrids upp och den där vackra och läckert läskande röken kommer slingrande och liksom rinner över kanten på flaskan. Dags att hälla upp och få de första intrycken.

Färgen och doften är fräsch och fyllig. En viss surhet kan anas men den dominerar inte på något sätt. Samma sak med smaken. Det runda och djupt fylliga dominerar medan det sura ligger och nafsar i kanten om man nu kan beskriva en smak på det sättet. Sammantaget så landar smaken och upplevelsen helt klart på rätt sida om ni frågar mig och mina smaklökar.

Kanske är det ändå bäst att låta entusisterna på Beer Advocate ta vid och slutföra beskrivningen…

Jag fastnade för Geuzedude från Tucson, Arizona som uppenbarligen hellre hade sett att surheten slagit igenom mer. Hör bara vad han säger:

A solid pour into my large Tripel Karmeliet tulip produces an almost three-finger thick, lightly amber tinged, light tan colored head. The beer is a dark, almost burnt, amber color that shows a fairly clear, deep red hue when held up to the light. The aroma smells lightly tart, faintly of balsamic vinegar, has a touch of fermented plum sauce, a solid but subtle cherry like fruitiness, some rhubarb aromas and maybe even a hint of nail polish.

Quite a bit sweeter than I was expecting, though not as sweet as the Duchesse, and there is only a touch of tartness to the flavor. The sweetness definitely begs for more balancing sourness, at least for this particular sour beer lover. This tastes quite a bit like cherries up front, but finishes with a rich maltiness that is laden with rich oxidized malt notes, toasted-brown-sugar crusted whole-grain bread and light sherry or even port like notes. Actually come to think of it, this really tastes like Concord grape juice, which I must say I am not the biggest fan of. There is perhaps a hint of spiciness towards the finish that suggests oak, but there is a certain roundness to the texture that suggests oak-derived tannins. The mix of tart and sweet, combines with the medium’ish body to make this fairly drinkable.

I shouldn’t have expected too much for this beer, but somehow I feel a bit disappointed and cheated. This is certainly not horrible, but to my preferences it is not sour or tart enough and it could use a bit more malt richness too, hell even some rustic funkiness would be welcome.

Håll med om att Geuzedude visar prov både på känsla och stil i sin beskrivning… Lätt imponerande måste jag säga. Att få in ”nail polish” i smakbeskrivningen av en öl är väl rätt udda och starkt jobbat. Men när jag väl läst det så är det inte så himla tokigt som det låter.

Helt klart en spännande öl som vinner i längden. Hittar jag en så får den en chans till.

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 01 april 2010.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: