Chimayprovning på Kulminator, Antwerpen


Tredje stoppet på på vår Grand Tour Trappist var Antwerpen.

Det självklara målet där var det mytomspunna ölcaféet Kulminator där vi såg fram mot såväl provning av lagrad gammal årgångsöl som mötet med en enligt ryktet säregen och nyckfullt kolerisk caféinnehavare.

Det vi läst oss till var att här fanns de mest udda och exklusiva ölsorterna tillsammans med mångder av lagrad öl från flera årgångar tillbaka. Redo att provas och jämföras och givetvis njutas.

Men vi hade också hört att ägaren en dålig dag mycket väl kunde neka att servera dyrgriparna till de gäster han inte fann ”värdiga” de gyllene dropparna. En viss respekt hade vi alltså med oss.

Vi fick oss en rejäl dos av båda ryktena även om innehavaren var klart mindre lättretlig än vad vi befarat och vad alla historier om honom på nätet berättat. Vi hade istället egentligen mest med hans fru att göra… det var nämligen hon som serverade.

När hon väl tagit emot beställningarna ropade hon till sin man som mumlade något ohörbart och raskt försvann in i caféets hjärta, ölkällaren. En källare som man kunde se till vissa delar genom ett fönster på väg ut mot det välbesökta herrummet.

Efter att ha testat fyra årgångar Blå Chimay plus en hel räcka andra udda och fantastiska ölsorter den första kvällen tog vi en tur på stan den andra morgonen. Vi måste ju få en lite större inblick i städerna än ett antal murriga cafélokaler. Det insåg även vi 😉

Av en slump sprang vi efter ett tag på ett vansinnigt läckert designat konstmuseum som skulle öppna först nästa år. Museum aan de Stroom.

Men det stod redan nu färdigbyggt och tog emot besökare som ville se den bländande vackra och spännande byggnaden mitt i Antwerpens hamn.

Sedan fastnade vi på Waagstuk ett bra tag och därefter var vi en hårsmån från att begå ett stort misstag. Vi var på tok för nära att ta vår packning och fortsätta resan mot Bruxelles men hejdade oss tack och lov och valde istället att ta ett andra besök på Kulminator och ytterligare en Chimayomgång. Fyra nya årgångar och en hel del annnat smått och gott 🙂

På något sätt var hela resan i hamn när vi hälsades välkomna av innehavarna när vi klev in genom dörren igen. Vilket erkännande 🙂 Och när sedan Alfons, vår bordsgranne från Waagstuk, klev in och hejade glatt och slog sig ned intill oss kände vi oss redan som stamgäster.

Njut av en kort sammanfattning av alltsammans på Tour Trappists tredje film – 3,4… eller Chimayprovning på Kulminator.

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 28 juni 2010.

2 svar to “Chimayprovning på Kulminator, Antwerpen”

  1. […] avverkade fyra vattenhål på touren. I tur och ordning Poperinge, Gent, Antwerpen och Bruxelles. Första dagen i Gent finns redan att beskåda här på TT bloggen. Då hittade vi […]

  2. […] 2. Chimay, 3. Orval, 4. Rochefort, 5. Westmalle och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: