Tour Trappists Pytt – 5


God Öl kräver naturligtvis gott käk. Ja, det är klart att ölen klarar sig på egen hand också men ändå… Man kan inte äta vad som helst till en fin öl.

Samtiigt ska det naturligtvis inte heller vara allt för fancy mat som till en välbalanserad fransk Bourgogne eller en italiensk Amarone. Där krävs det mera finstämda smaker utan edge och fränhet. Nej, till ölen det ska vara robust, rejält, grovhackat och vällagat.

Jag har tidigare delat med mig av mina pannbiffar med chili och Ajvar och nu är det dags för en hederlig och rejäl Pytt i panna. (Och nu talar vi inte om Findus, Felix, Signum eller ens den Gröna Slaktaren)

Hemligheten (som ju inte är en hemlighet i ordets bemärkelse) är rejäla och fina råvaror. I det här fallet potatis, morötter, palsternacka, rödlök och fint oxkött. Färska, fräscha och nygrovhackade.

För att det hela ska bli välgjort behövs såklart också bra matlagningsöl 🙂 Och som ni ser på bilderna så föll valet den här gången på Westmalles tripel. Helt klart ett bra val när det gäller att grovhacka råvarorna 😉 Det blir synnerligen trevligt att hacka med ett så fint sällskap…

Nåja… ni förstår…

Som sagt; hacka potatisen, palsternackorna och morötterna i rejäla kuber och vänd dem i olivolja. Häll över alltsammans i en långpanna och sätt mitt i ugnen på 175-200 grader sådär en 20-30 minuter. När alltsammans känns lite mjukt är det dags för nästa steg.

Fräs snabbt upp det grovhackade oxköttet tillsammans med grovhackad (ni har förstått att det gäller att GROVhacka hela tiden nu ;-)) rödlök. Så snart den känns lagom stekt så slår du över det i långpannan för en sista tillmysning i ugnen.

När hela pytten står och blir perfekt innanför ugnsluckan så är det dags att välja öl till själva måltiden. I det här fallet föll valet på Brooklyn Breweries Black Chocolate Stout som väl balanserar de grova och kraftiga smakerna från pytten. Inte minst när jag lagt till det självskrivna stekta ägget och en rejäl klick Ajvar (stark) på tallriken.

Om jag nu ska fullfölja den nyss inrättade rutinen i att högst subjektivt poängsätta på skalan 1-5 även när det gäller mat så blir kriterierna istället;

1: Oätbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Ja, här är det lätt. Tour Trappists rejäla husmanspytt får en skimrande femma! Detta är himmelsk mat utan franska kökskrusiduller.

Så – jag upprepar; God öl kräver rejält käk utan klydd 😉

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 18 november 2010.

Ett svar to “Tour Trappists Pytt – 5”

  1. […] Det gäller tex den strama Lager, den lite fylligare Brown Ale och naturligtvis den kraftfulla Black Chocolate Stout som jag tex njöt tillsammans med TT’s dunderpytt. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: