Nøgne Ø, God Jul – 4


Norska Nögne Ö har jag lärt känna som ett vilt och otraditionellt experimentbryggeri. Inte minst är det deras kryddningar av ölen som vässar profilen och ibland måste medges att det blir ”lite för bra”.

Tokigt är alltid kul – men inte alltid bra!

T.ex drack jag deras Underlig Jul på BA härom dagen och den var precis som namnet säger rakt på sak – underlig 🙂 Men God Jul tillhör inte Nögnes tokigaste påhitt utan är ändå rätt så balanserat och liksom ”innanför ramarna”. Ibland är det en beskrivning på något tråkigt men så är det inte här. God Jul är friskt, fylligt, julkryddigt och riktigt riktigt välsmakande.

På etiketten kan man läsa:

God Jul er fyldig og smagsrikt öl. Det er laget for den kalde årstiden, og finner godt selskap i nötter og julekaker. God Jul er hverken filtrert eller pasteurisert. Vi anbefaler at det skjenkes med varsomhet i romslige, vide stettglass. Optimal serveringstemperatur er 12 grader”.

Jag kan inytyga att det stämmer. Direkt ur kylen kommer inte alla smakerna till sin rätt. Det är först när temperaturen stiger som God Jul släpper allt den har 😉

Jag känner de vanliga fylliga portersmakerna kaffe och choklad i överflöd och i en härlig balans. Men vi gör som jag brukar. Vi låter en entusiast från Beer Advocate få lägga ut texten ordentligt. Den här gången har jag valt BEERchitect från Lexington i Kentucky. Han skriver;

What makes a beer a Christmas Beer? Is it adding the predictable holiday spice? Is it just an excuse to make another beer and market it differently? Or do you pick one flavor that represents the holidays well and then hammer it home? This is the tact that Nogne-O takes in this sprucey Porter.

The expected Porter pour delivers a dark brown, slightly hazy beer with a terse rise of off-white foam with moderate lace. A standard Porter look through and through.

Aromas of chocolate and coffee carry robuts (but not out of hand) notes that provide a springboard for spicy, piney hops. All rounded with a mild smokey scent, the beer has a smoother, sweeter scent and also a sharp and bitey hop aroma.

Flavors of caramel and toffee set the tone while coffee, walnuts, and cocoa strike first. Before the initial impression of flavor settles, the on slaught of spruce, pine, and frech cut grasses from hops rival the malt taste and balance it well. All is backed by a soft earthy/peaty/smokey taste that adds more complexity and pulls the flavors together.

Robust and relatively full for a Porter, the body seems to lighten because of the fleeting carbonation, rising alcohols, and hoppy dryness. Quite drinkable in the finish for the robust nature of the mouthfeel early on.

This is a very piney and sprucey American-style Porter. A bit high on roast and coffee along with a bigger overall impression, but not yet a Stout either. Delicious and complex throughout”.

Poesi och musik i ett! Undrar just om de har någon slags skrivarkurs där på Beer Advocate eller om det helt enkelt är den fantastiska ölen som lockar fram dessa fenomenala litterära ådror… Nåja, vackert är det och gott är det. Jag köper hela paketet 😉

Utan att blinka håller jag stadigt upp en glasklar 4a på vår hemvävda entusiastskala 1-5 :

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Balansen, fylligheten och den perfekt avvägda men ändå spetsiga kryddningen tar mig helt enkelt med storm 🙂

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 14 december 2010.

Ett svar to “Nøgne Ø, God Jul – 4”

  1. […] Divide, Hibernation Ale – 3 Nøgne Ø, God Jul – 4 Mohawk, Blizzard Imperial Porter 2010 – 4 Brasserie Dieu du Ciel, Solstice d’hiver – […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: