Trappistes Rochefort 6 – 3


Mmmm… äntligen en Trappist igen. Den här gången en Trappistes Rochefort 6 från klostret Abbaye St-Remy.

Inte den vassaste, det ska medges. Men det finns en känsla, mystik om ni så vill, kring historiken och bryggningen av en Trappistöl som på något sätt letar sig fram till själva upplevelsen av att dricka den. Ja, tom till själva smaken.

Inom medicinen talar man om placebo effekt. Kanske är detta något liknande… En självsuggesterad extra upplevelse som det egentligen inte finns så mycket hård fakta till att underbygga. ”Bara” kultur och mystik.

Men det är helt klart att det påverkar på mer än ett sätt.

Magnus Bark funderar intressant kring vad det är som påverkar en ölupplevelse (och även andra upplevelser) i ett inlägg på sin ölblogg Ofiltrerat som han kallar ”Är det bara ölen som räknas”. Jag håller helt med Magnus i vad han skriver där. Nej, det är så otroligt mycket mer än ”bara” ölen.

Nåja, tillbaka till Rochefort 6an. En Rochefortvariant som nog bara dyker upp tillfälligt på bolaget vid sidan om 8an och 10an som står i den ordinarie hyllan. 8an och 10an är fastare i karaktären och vassare i smaken. 6an har något skirare och flyktigare över sig som gör att jag inte riktigt får fast alla smakerna. För de finns där. Otvetydigt.

Torkade frukter, russin, sötma tillsammans med en kolsyra som ger mängder med små nästan Champagnelika bubblor gör ändå även 6an till en komplex och spännande öl.

Snittbetyget hos BeerAdvocate är 4,11 och hos Ratebeer 3,76. Och ser vi till hur de beskriver den här Trappisten så skriver tex onix1agr från The Fertile Crescent, Pennsylvania följande på BA:

Six pours out the bottle looking a dirty red shade with brown as well. Once in the glass, a dirty brown color with maroon effects. A sturdy pour yielded a quarter inch of fluffy cream//dark tan shade of da foam. No stick.

Has quite a nose and is not boggled down by tonz of malt as it’s big sister ten. It has that dark fruit package (apple, plum, pear) but it shines brighter. Less residual sugar as well, but a nice heaping of Belgian yeast giving off bubblegum.

As noted, the fruit really kicks in to full gear, a bunch of apple and plums with a tart vibe to it that I DIG. Some toffee from da malts, alot of sweetness from the yeast, candi like, bubblegum. Less alcohol and sugar and I guess malt make this a fruity experience.

The feel on this is superb, It is kinda perfect for the amount of alc in it, almost to perfect. Six starts out fruity and smooth but ends off with a twang of sorts. The body is approaching medium and there is a ton of carb without being bitey.

This was a treat and I kinda prefer this compared to the ten, although that is a quad. I could get through two of these no problem. It went very quickly, let’s just leave it at that.”

Ja, även onix1agr upplever Rochefort 6an som komplex och får med en hel rad med smaksensationer. Jag ställer upp på den breda beskrivningen.

Trots alla dessa smaker så håller jag mig lite kallsinnig och stannar ändå på en 3a på TT’s hemmagjorda smakskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Men smak går omöjligt att gradera eller bestämma så det är bara en känsla av att just den här Trappisten inte riktigt landar och visar en tydlig karaktär som hindrar att det istället blir en 4a. Och det finns ändå ingen anledning att inte rekommendera den ändå. Jag lovar en smakupplevelse.

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 03 januari 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: