Brasserie d’Orval, Orval – 4


Det här är den mest speciella och egensinniga av Trappistölen om ni frågar mig.

Den har smaker som är både beska och bittra på gränsen till lite sura samtidigt som den har en återhållsam fruktighet som bubblar upp oemotståndligt kraftigt tillsamans med de Champagnelika små ettriga kolsyrebubblorna i munhålan.

Doftar man djupt ner i glaset så känns någon slags fuktig och återigen lätt sur doft som instinktivt säger att detta nog inte ska vara så väldigt gott att dricka egentligen.

Men så händer det något… Kanske är det nyfikenheten på vart smaken ska ta vägen eller så är det den örtlika kryddigheten som gör att jag till sist sitter och njuter förundrat över en märkligt komplex och motsägelsefull upplevelse.

Eller så är jag helt enkelt lurad av att det är en av de mytomspunna Trappisterna? För de måste väl vara bra? Eller…

Själva beskriver Trappistmunkarna på Orval mest själva tillverkningsprocessen snarare än smaken på sin hemsida. Men även den är komplex och lite mystifierad. Hör här:

To produce Orval beer, we use a pale malt and a small proportion of caramel malt. Inaugurated in August 2007, the new brewing hall is really at the cutting edge of new technologies, developed by a German manufacturer in cooperation with Orval brewery and a Belgian university.

Stored in concrete silos, the malt is first cleaned to remove impurities and then crushed using what is known as the wet milling method. During this operation, water from the Mathilde fountain is injected in the crusher at a temperature of 65°C (149°F). This method releases the starch contained in the grains, while retaining optimally the husks that will be used as filtering support.

From the crusher, the mash is pumped directly into two newly installed filtering tanks, instead of passing through a mashing vat first. This method was selected when designing the new brewing hall, so as to comply with the English infusion brewing tradition.

During mashing, the mixture of malt flour and water is constantly stirred. In former times, the brewer used a rake to perform this operation. The vats are now fitted with motors that drive the mash agitators. The brewer monitors the temperature of the brew closely.”

Läs hela beskrivningen av processen (för detta är bara en liten del) direkt på www.orval.be under rubrikerna ”Brewery” och sedan vidare under ”How Orval beer is brewed”.

Jag minns mitt första möte med Orval på 80-talet i Göteborg. Jag minns inte helt tydligt, men stället hette nog Ferdinand eller ngt liknande och fanns under valvbågarna under NK. Ni som finns närmare Gbg kan kanske hjälpa mig med minnet. Jag minns i alla fall att jag då inte kom över nyfikenhetskrönet utan stannade i uppförsbacken och lade Orval till samlingen av en av mina mindre behagliga ölupplevelser. (På den tiden kröntes de av bl.a. Bass Pale Ale och Mc Ewans)

Men tiderna förändras och en mix av smakutveckling, kunskap och även – det medger jag – trycket av Trappistordens mysticism och marknadsföringsförmåga, påverkar även mig och idag är jag mera hänförd än avvisande till den motsägelsefulla smaken. Den är helt enkelt otroligt spännande och utmanande. Jag vågar också säga god 🙂 Helt enkelt god 🙂

Min mycket uppskattade julklapp ”Ölboken” om all världens öl är kortfattad och koncentrerad i sin beskrivning:

En synnerligen torr ale vars egenskaper i hög grad beror på jästarten Brettanomyces (liknande den som ger Lambic sin karaktär) och på torrhumling med stora mängder humle.”

Beer Advocate och RateBeer håller de med mig. BA ger 4,18 i snittbetyg och RB 3,92. Och låter vi en av entusiasterna lägga ut texten så är det idel lovsång. Buschyfor3 från Lexington, Kentucky skriver så här på Beer Advocate:

Orval has a golden-orange body… slightly hazy but with a lot of shimmering highlights; HUGE rocky whipped head – 3 fingers thick on the initial pour. Sticky lacing leaves littles patterns like clouds along the insides of the glass

The smell is kind of sharp at first – a bit of bitterness (from the hops perhaps?) and a funky barnyard kind of smell; getting peppery notes and a medicinal kind of scent; there is also a faint, sweet floral-like note that comes through occasionally, though its harder to pick up this note amongst the medicinal note and the bit of funk (I think those scents are getting stronger as the beer warms)

Very interesting taste and hard to describe – getting light fruit notes (pear), a touch of citrusy lemon, and alot of grassy flavors; a bit of funk that I really dont know how to describe. Some residual hop like bitterness on the finish that dries out very quickly and leaves a grainy/bready note competing with some peppery flavors.

Very fine carbonation – a lot of tingly little bubbles across the palate; lends a nice crispness to this beer

6.9% ABV and this is a treat to drink; alcohol is present but the flavors (the peppery notes and the barnyard funk) meld well to disguise its sting.

An enjoyable Belgian Pale Ale. Heard a lot of good things about this beer and its readily available around me but I never tried it until now. Glad I did. Another solid Belgian… and the strong/pale ale styles are really starting to grow on me thanks to beers like this.”

Mmmmm… trixigt att beskriva men en fröjd att dricka 🙂
Jag rekommenderar er att ta god tid på er. Orval är inte ett hastverk och bör heller inte (läs: ”ska absolut inte”) svepas som vilken lager som helst.

Orval tar sig efter en stunds reflektion upp på en klar 4a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Och precis som med tex Trappistes Rocheford 6 så är det smakupplevelsen i stort som ger den det betyget. Bli inte överraskad om du först undrar om den där Stefan nog bara går på prestigen i Trappistmystiken och därför sväljer surheten i Orvalsmaken lite väl lättvindigt. Men ge dig då lite tid. Testa andra öl och återkom. För här är en vinnare i längden. Ingen dagslända för snabba segrar.

/Stefan S

~ av tourtrappist på 10 januari 2011.

3 svar to “Brasserie d’Orval, Orval – 4”

  1. Hej

    hittar ingen annan kontaktinfo så frågar här… är det meningen att det ska stå ”Tour Trappist » Provsmakning hos Malmö Brygghus – [titel på senaste inlägget]” på andra bloggar som har med er som RSS-feed? Tex kolla på ofiltrerat.se. känns som ni råkar skriva in det nånstans lite fel? Eller ska det stå det med Malmö Brygghus alltid?
    bara undrar, tänkte ifall ni inte sett det.
    mvh
    kristian
    http://www.olradet.se

    • Hej Kristian

      Nej det är inte meningen och jag har också noterat att det står så på Ofiltrerat.se
      Men jag vet inte vad jag kan göra för att ändra det härifrån. Jag tror att det nog är Ofiltrerat som lagt in det så.
      Provsmakning hos Malmö Brygghus är ju bara ett av många blogginlägg här på TT.

      Har du tips eller förslag till lösning så säg gärna till.
      Kul att du läser oss 🙂

      Mvh
      Stefan S

  2. […] 2. Chimay, 3. Orval, 4. Rochefort, 5. Westmalle och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: