En cykeltur till ‘t Molenhof och de Struise i Oostvleteren – filmtajm


Det är den 20 maj 2010 och Tour Trappist verkar ha ambitionen att mera likna Tour de Belgique eller ngt liknande.

Efter det underbart soliga besöket på In de Vrede intill klostret Sint Sixtus dagen innan där vi fick njuta av alla tre versionerna av det oöverträffade ölet Westvleteren så var vi egentligen redan nöjda. Och ändå hade vi flera dagar kvar på touren 🙂

Tour Trappist skulle ju besöka såväl Poperinge, Oostvleteren, Gent, Antwerpen och till sist Bruxelles. Och idag gick alltså turen till Oostvleteren.

Vi hade prickat in tre stopp på kartan varav det första var Woesten där vi hade hoppats på ett bryggeribesök eller möjligen ett par glas på en lokal pub. Men dessvärre smög det sig eftersom öppettiderna inte alls stämde med när vi dök upp i stan och vi fick nöja oss med ett mediokert glas ljus pilsnerliknande obelgisk öl på baksidan av en för tillfället stängd pub.

Vi tror att vi hamnade tillsammans med ett par lunchrastande byggnadsarbetare men vi blev aldrig riktigt säkra 🙂 Pilsnern, eller vad det nu var, dög precis som törstsläckare inför nästa cykelettapp till Oostvleteren och det fick helt enkelt vara gott nok.

Någonstans känner vi alla såhär i efterhand att det var riktigt bra eller kanske bara simpel tur att det var stängt i Woesten. För det som väntade var så mycket trevligare.

Väl framme i Oostvleteren hittade vi helt slumpartat ett tillsynes enkelt lunchhak och övernattningsställe som hette ‘t Molenhof. Och där mina vänner fick vi en första smak på den Belgiska översvallande floran av mörka och underbart spännande ölsorter. 4 versioner i den smått magiska Black Damnation serien (har nu sett ytterligare 3 på nätet).

Vi parkerade våra hyrcyklar strax utanför entrén och klev in genom dörrarna helt ovetande om vad som väntade därinnanför.

Stället var överlastat med kitschiga inredningsdetaljer, företrädesvis religiösa små skulpturer och ölreklam i en salig (!) blandning.

Vi slog oss ner i den i övrigt helt tomma lokalen och blev väl omhändertagna av en servitris som visade sig ha personliga kontakter rakt in i de Struise Bryggeriet! Det var alltså lovande på många olika sätt.

Vi beställde in en kycklinggryta och naturligtvis extra pommes frites. Därefter började vi lusläsa ölmenyn 🙂

Vi startade med lite ljusa öl. En riktigt god Netebuk vackert inlindad i grönt papper följdes av ett glas tveksamt Pepegaei innan vi kom fram till de mörka ölen som blev ‘t Molehof besökets höjdpunkt. Hela serien av Black Damnation; Black Albert, Black Damnation II Mocha Bomb, Black Damnation III Black Mes och Black Damnation IV Coffee Club. Vilka pärlor.

Vi var helt sålda! Och vad skulle vara mer naturligt efter att ha avnjutit dessa fyra mästerverk från de Molen/de Struise än att ta våra cyklar och bege oss kanske 300-400 meter, tvärs över vägkorsningen i Oostvleteren och in mot stadskärnan, för att besöka ett av de Struises lokalkontor/bryggerier.

Sagt och gjort. Vi rullade raskt in mot staden och hittade lätt och smidigt in till de Struises lokaler och fick ett furstligt mottagande.

Istället för att berätta om hur det såg ut, hur vi blev mottagna och guidade och vad vi fick provsmaka (den ännu inte lanserade Roste Jeanne till den lokala Heksenfesten) så titta på den lilla film vi klippt ihop från den sista halvdagen i Poperinge, Oostvleteren och ytterligare en tur till St. Sixtus innan vi tog tåget till Gent och nya ölupplevelser.

Tour Trappist at it’s best skulle man nog kunna säga 🙂 Mycket nöje!

PS!Ni vet väl att det finns fler filmer att se från TTs öden och äventyr under fliken Filmer av Tour Trappist här till höger!

/Stefan S

~ av Stefan S på 13 januari 2011.

Ett svar to “En cykeltur till ‘t Molenhof och de Struise i Oostvleteren – filmtajm”

  1. […] Av det där besöket och lite till blev det ett blogginlägg och en filmsnutt om här på bloggen. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: