Zago, The Original Hy Super Beer – 4


Jag har just korkat upp och provsmakat en flaska som legat länge och väntat på att bli öppnad i vinstället.

Jo, i vinstället… Den ser mer ut som en Champagneflaska än en öl och det har sina randiga och rutiga skäl.

Zagos The Original Hy Super Beer är nämligen gjord enligt Champagnemetoden! Men inte desto mindre är det en öl – en italiensk öl!

Om allt det där blev för mycket för er så förstår jag det mer än väl. Alltså en italiensk öl bryggd enligt Champagnemetoden. Jo, precis så är det 🙂

Zago klassar själva Hy som en Extra Strong Double Malt bryggd med noga utvald ”levande” jäst och jag måste säga att den bryter ner alla tänkbara fördomar jag burit med mig om italiensk öl.

Givetvis är det väldigt orättvist att låta en hel nation lida för mina minnen av Nostro Azzurro i solstolarna vid Medelhavet men det är ändå just den känslan och det smakminnet som jag har av italiensk öl innan Hy.

Zago tar den italienska ölen till en helt annan dimension. På deras hemsida kan man läsa följande om deras historia:

Zago was born on 1978 thanks to the idea of the owner Mr. Mario Chiaradia, to spread his passion for the “Living Beers”, live malt’s Cuvèe, rich of yeasts, craft made and not pasteurised.
Going beyond the customs limits but respecting the tradition: this way has enabled Zago in its thirty years business to reach the top levels in quality and innovation.
In the first years Zago selects and imports special Belgium beers, that, thanks to their characteristics, are able to meet the Italian taste, with the purpose to spread in Italy the beer culture coupled to dishes or meals, completely unusual and unknown at that time.

Soon it starts though the desire to make innovative products with recipe and proper mark, that satisfy the good food lovers, coupling Italian and international dishes, not only at glass but also as an ingredient in the recipe’s making.

After years of research and tests, the debut started on 1995 with The Original HY, the first beer with Champenoise Method, and it is soon a success, the beginning of a long series of triumphs linked to a process research, experience and passion for the high quality beers, in order to create special products that come out from the direct study of consumer’s taste, following the continual evolution of their preference and the tendency of the moment.

Zago is the leader company in the sector of the malt cuvee with Champenoise method with re-fermentation, but it also offers a wide range of choice among all the kinds of beers, just to meet at the best the customers tastes: lighter and drinkable like Pils ones, not filtered beers and raw, wheat beers, Belgium abbey style’s beers, meditation ones and dessert beers; all craft made brewed, not pasteurised with the use of natural ingredients, pure as water, malt, yeast and hop, without adding aromas and conserving.”

Spännande läsning och en spännande ny bekantskap utan tvekan.

The Original Hy Super Beer innehåller en hel mängd spännande smakupplevelser. Maltsötman naturligtvis, en sötma med en dragning åt torkad frukt och vanilj. Här finns också en klar jästton.

Själva beskriver Zago sin Hy så här:

The Original HY is a blonde living beer of pure barley’s malt, craft-made with high fermentation in Belgium following the Champenoise method, according to an ancient recipe, featuring a natural re-fermentation in bottle.

Exceptional beer, brewed with the same method of Champagne, with unique scents and tastes lingering on the palate.

Name: HY pronounced ‘ai’.
Method: Champenoise.
Style: extra strong, double malt, with selected ”living” yeasts.
Fermentation: high, with natural re-fermentation in bottle.
Colour: vivid golden yellow.
Alcohol Content by Volume: Alc. 11% Vol.
Serving Temperature: 8°C
Size: 33 cl. – 37,5 cl. – 75 cl. – magnum 1,5 litres – jeroboam 3 litres
Mark: it represent the Egyptian divinity HY, the goddess of joy, celebration and conviviality.

Om jag som vanligt tar hjälp av världens ölentusiaster så hittar jag tex Maggus69 från Newcastle i NSW AustraliaRatebeer som beskriver Hy så här:

750mL corked bottle. Best before 31/12/09. I’ve had this beer in the cellar for a few years, and pulled it out for a special occasion…well, any occasion will do. Pours a deep copper body with thick offwhite foam. Gets a bit murky with sediment towards the bottom of the bottle. Rich vinous/fortified sort of nose. Lots of oxidised dried fruits and spicy oakiness, reminisant of a sherry. Some caramel and light chocolate maltiness about it. Sticky body, big weight, lots of warmth, oddly subdued carbonation. Really dig the flavour. The low carbonation and sticky sweet texture seems to lead me to make comparisons with possibly a tawny port here; sultana, honey, brown sugar, milk chocolate, vanillary oak, cinamon spices. Flavour just lingers and lingers with a welcoming warmth. I’m led to believe this may have lost some carbonation or something. Really enjoyed the flavours in it, but that might have something to do with the sheer age of the bottle.

Utan att överdriva så måste jag säga att jag härmed drar ett streck över allt jag tidigare har trott om italiensk öl. Det är nog dags att inse att vinlandet italien också har förmågan att producera goda och spännande öl. Hy är ett glasklart exempel på det.

Zagos The Original Hy Super Beer får lätt en 4a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Den är både spännande och välsmakande och lite kaxigt utmanande att dricka. Beskan, den söta fruktigheten och jästanstrykningen kittlar mina smaksinnen på ett härligt sätt.

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 22 januari 2011.

2 svar to “Zago, The Original Hy Super Beer – 4”

  1. […] exempel var den exklusiva Zago, The Original Hy Super Beer. Ja, tom namnet är lite […]

  2. […] står dock fortfarande för upplevd elegans och stil. Tänk bara på en höghalsad flaska som The Original Hy med ”fastvajrad” Champagnekork för att hålla styr på en avslutande jäsning på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: