Dugges Ale- och Porterbryggeri, Kals stout – 3


Mölndalsbryggeriet kan naturligtvis inte motstå frestelsen att döpa ett av sina öl efter grannstadens stjärna alla kategorier!

Dessutom rimmar det väl också med humortraditionen som man visat att man hakat på med Rudolf Ren Ale. (Nästa logiska steg skulle utan tvekan kunna vara tex Osborns Porter)

Nåväl, ett namn ska ju flaskan ha och Kals Stout, som är ett av 7 öl i ”Göteborgssviten”, är ju alldeles förträffligt. Och det gäller dessutom även innehållet. En stram, besk, något torr och inte för söt Stout. Riktigt bra!

Men med tanke på vad Dugges Ale- och Porterbryggeri visat att de kan med Idjit och 1/2 Idjit så skulle jag önska lite mer krydda och mustighet ur Kal! Men det är klart… det gäller ju att ha lite variation i stout-utbudet. Annars hade det ju räckt med Idjit-serien.

Själva säger Dugges så här till att börja med om Göteborgssviten:

”Göteborgssviten är komponerad för att passa oss som är bosatta i den gamla porterstaden vid Göta Älvs mynning. Brygderna har inspirerats av gammal svensk tradition, brittisk envishet och amerikanskt nytänkande. Samtliga har fått sin beska och en aning ”grapefrukt” från amerikanska Chinook. Aromhumlet varierar mellan olika amerikanska och engelska sorter.

Etiketterna med kända Göteborgs-motiv i läcker retro-stil är designade av Ola Freijd.”

Läcker retrostil? 🙂 Ja, jag ger Dugges lite svängrum eftersom de ändå gör fantastisk öl!

Om just Kals Stout säger de så här:

”Blunda och känn den svarta sammeten smeka. De mörka maltsorterna har rundats av med några nävar havre. Pioneer-, EKG- och Centennialhumle friskar upp och överraskar. En ”Stout” är ju ”aldrig fel”, men Kal dricker den gärna till sina skaldjur.”

Visst låter det fint även om den här texten fått ett övermått av copyutsvävningar. Så för att få lite balans kollar vi upp med entusiasterna på nätet.

BeerAdvocate ger Kals Stout 3,42 i betygssnitt och Ratebeer 3,34. Bra betyg alltså vilket såklart glädjer en gammal lokalpatriotisk Mölndalsbo 🙂

Jag släpper fram en annan lokalpatriot för att lägga ut texten lite mer. Det blir gnoff från Göteborg som skriver följande på BeerAdvocate:

”Draught at Bishops Arms (Västra Hamngatan) Gothenburg, Sweden.

Difficult to see colors well in the rather dim lighting, but the drink seems black. Big beige creamy head, lasting.
Initial citrus hoppy scent and some burnt aroma, even before I’ve removed the protecting head. Burnt flavor with some acid, but not much, long lingering chocolate aftertaste. Citrus hops in the taste after a few sips. Also a bit of the American hops in the aftertaste. Medium bitterness and mouthfeel.

Refreshing and very nice, highly recommended!”

Jag håller verkligen med och ställer in mig i rekommendationsledet med glädje.

Dugges Ale- och Porterbryggeri, Kals stout får ändå hålla tillgodo med en 3a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Det gör den egentligen för att den är begåvad med två syskon som lystrar till namnet Idjit och 1/2 Idjit. Orättvist? Ja, men så är det ofta att vara småsyskon i en begåvad familj 🙂

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 05 februari 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: