Mikkeller gör husöl för Noma, världens bästa restaurang


Mikkeller känner vi sedan länge som en av världens intressantaste och experimentlystnaste bryggare.

Kvalitén vi har vant oss vid från Mikkeller är genomgående mycket hög och trots alla vilda idéer så hamnar alltid resultatet inom ramen för vad som måste kallas för verkligt bra öl.

Jag faller naturligtvis tyngst för de mörka ölen som tex Black Tie eller de kryddiga som Santas Little Helper men även de välhumlade som tex I Beat U.

Men nu handlar det om att Mikkeller har fått ett nytt hedersuppdrag. Han ska brygga ett husöl åt världens bästa restaurang 2010! Noma i Köpenhamn.

Det ställer naturligtvis krav både på smak och kvalité att serveras i sådant sällskap och dessutom i salonger som i princip utan undantag serverar vin till maten. Här ska alltså flera lager traditionstyngda föreställningar brytas ned. Jag önskar Mikkeller – och Noma – all tänkbar lycka till.

Noma har alltid högsta tänkbara ambitioner (och två stjärnor i Guide Michelin) och beskriver sin restaurangidé så här på sin webbplats:

”Med noma ønsker vi at tilbyde et personligt, nordisk gourmetkøkken, hvor typiske tilberedningsmetoder, nordiske råvarer og vores fælles madkulturelle arvegods, udsættes for en innovativ gastronomisk tankegang. I sin yderste konsekvens ser vi det som vores udfordring at medvirke til en genrejsning af det nordiske køkken, så det favner det Nordatlantiske, og med sin velsmag og regionale egenart lyser op i verden.”

…och här ska alltså en dansk innovatör, bryggd i Belgien hos De Proef Brouverij (länken går till en Brew Dog blog om ett besök på De Proef. Deras egen hemsida ville inte funka just nu) ta plats!

Ett nyhetsinslag på danska TV2 berättar i sammandrag historien om Mikkeller och Nomas nya husöl som ska serveras från och med nu i början av 2011. (klicka på TVn här till vänster)

”Skolelærer brygger øl i verdensklasse. En skolelærer har gjort sin lille ølfremstilling til et af de mest berømte og blevet kåret som det 13e bedste bryggeri.”

Dessutom berättas det i inslaget om en kaffe IPA som Mikkeller håller på att ta fram och som jag först misstog för att vara just husölet till Noma. Men så kom en vänlig rättelse från Marc Schuterman hos den svenska Mikkeller importören Brill & Co och rätade ut alla frågetecken. Så här skrev han:

”Tjena! Rätt men ändå inte riktigt 🙂 Mikkeller ska göra ett öl till Noma och dessutom har han gjort en kaffe-IPA med kafferosteriet Koppi i Helsingborg. Det rör sig dock om två olika öl. Håller med om att det är lätt att få uppfattningen av tv-inslaget att det är samma öl, men det är det alltså inte. Mikkeller Koppi Tomahawk x Odoo Shakiso Coffee IPA kommer för övrigt på Systembolaget den 2 maj!

Vänliga hälsningar,
Marc Schuterman
Brill & Co”

Tack Marc för uppmärksamheten!

Tja, vad tror ni om detta? Är det kanske dags att gå på finrestaurang? Världens finrestaurang 🙂 … och till Bolaget den 2 maj!

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 08 februari 2011.

4 svar to “Mikkeller gör husöl för Noma, världens bästa restaurang”

 1. Tjena,
  Rätt men ändå inte riktigt 🙂 Mikkeller ska göra ett öl till Noma och dessutom har han gjort en kaffe-IPA med kafferosteriet Koppi i Helsingborg. Det rör sig dock om två olika öl. Håller med om att det är lätt att få uppfattningen av tv-inslaget att det är samma öl, men det är det alltså inte. Mikkeller Koppi Tomahawk x Odoo Shakiso Coffee IPA kommer för övrigt på Systembolaget den 2 maj!

  Vänliga hälsningar,
  Marc Schuterman
  Brill & Co

  • Hej Marc
   Där ser man 🙂
   Ja, det var ju tur att du hörde av dig och rättade till felaktigheterna. Jag tar genast och städar till i bloggtexten också.
   Dessutom noterar jag den 2 maj i kalendern för ett besök på Bolaget.

   Tack för hjälpen
   Stefan S

 2. […] jag skrev om att Mikkeller skulle brygga husöl åt världens bästa restaurang, Noma i Köpenhamn, och fick ett inslag från dansk TV lite om bakfoten, har jag letat och väntat på att få smaka […]

 3. Klickade just in på Mikkellers webb och hittade följande story om hur de ”utbildat” de finare krogarna i Byen att förstå att det finns mer än en Grön eller en Hoff… Läs själva här: http://mikkeller.dk/noma-mikkeller/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: