Nynäshamns Ångbryggeri, Landsort Lager – 3


En ljus och klar svensk lager kanske kan skynda på våren tänkte jag… Det är ju i alla fall värt ett försök 🙂

Och då passar utan tvekan Nynäshamns Ångbryggeris Landsort Lager alldeles utmärkt.

En ljus, frisk och balanserad lager med både beska och en aning sötma i bakgrunden. Inte alls dum faktiskt. Inte bara en allmän törstsläckare. Här finns också lite karaktär!

När väl värmen kommer är den ett kanonval. Eller varför inte redan nu till en lätt söndagslunch.

För att liksom understryka sommartemat så har dessutom Ångbryggarna gett den här lagern sitt namn efter fyren Landsort i Nynärshamns ytterskärgård. Inte illa. Även det en svensk sommarklassiker.

Bryggarna beskriver sin lager så här på sin webbplats:

”En ljus traditionell svensk lager med välbalanserad sötma och medelstor beska.

Länge höll vi oss innan vi insåg att vi behövde brygga och sälja en Lager öl men när provbryggningarna var klara så var den lika självklar som någon annan öl vi bryggt. Landsort Lager såg ljuset 2001 och säljs idag hos både ansedda restauranger som F12 och hos Systembolaget.

Landsort Lager har fått sitt namn av fyren i Nynäshamns ytterskärgård på ön Öja. Landsort Lager är bryggd på pilsner och karamell malt som vi hämtar från Bamberg i sydöstra Tyskland, ölet kryddas med tysk humle, Perle och Tettnang samt tjeckisk, Saaz.

Landsort har vunnit flera priser bla. Silver i klassen för låghumlade ljusa lager öl på Stockholm Beer Festival.

Landsort Lager har sedan 2004 funnits tillgänglig på Systembolaget och säljs idag på ca 100 butiker. Den har även tagit en plats på flera ansedda krogar där den idag säljs som det smakrika alternativet till den ”vanliga” ölen. Som alla våra öl är den opastöriserad – och bryggd med omsorg och kärlek.”

Omsorg och kärlek… 🙂 En fin krydda!

På nätet säger entusiasterna på Beer Advocate att Landsort är värd 3,64 i snittbetyg medan Ratebeer-gänget ger den 3,01. Som oftast ligger alltså RB entusiasterna något lägre med sina omdömen. Om vi ska klä omdömena i ord kan vi tex låta rastaman från London, United Kingdom få lägga ut texten (från BA):

”A lovely lager. Dry, slightly burnt malt, slightly resiny/spicy hops, bitter, slightly acidic towards the finish. Spicy and tasty. Tastes very swedish, in that it tastes a lot like other microbrewed Swedish lagers i’ve had, this one is perhaps the best (well for me anyway). I not sure why but i seemed to be the only one who liked this when tasting it with buddies….well, i thought it was good.”

Spännande att engelsmannen alltså tycker att den smakar väldigt svenskt. Frågan är om det är en komplimang, ett nedsättande omdöme eller bara ett objektivt konstaterande. Ni får avgöra själva.

Som slutligt omdöme här får Nynäshamns Ångbryggeri, Landsort Lager finna sig i att landa på en modest 3a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Det krävs mer karaktär än så här för att kittla mina sinnen tillräckligt för högre betyg. Det är inte alls dåligt men inte heller spännande på något sätt. Ett säkert kort helt enkelt. Kanske är det däri det svenska som rastaman från London talar om ligger. Det klassiska svenska lagom…

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 15 februari 2011.

Ett svar to “Nynäshamns Ångbryggeri, Landsort Lager – 3”

  1. […] Nynäshamnsbryggeriets ölpalett kan jag lika gärna slå ett slag även för deras svenskt trygga Landsort Lager som helt enkelt är en riktigt bra representant för vad man skulle kunna kalla en svensk […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: