St. Peter’s Cream Stout – 3


Cream Stout! Bara smaka på namnet… Visst låter det retsamt lockande! En stor stark stout med en len och gräddig smak och känsla…

Inte så långt från sanningen faktiskt. Här finns kaffe och choklad tillsammans med lakrits och en klar gräddig känsla. Inte så mycket gräddig smak, det är mer känslan i gommen som är len och mjuk.

St. Peter’s Brewery har funnits sedan 1996 och beskriver sig själva på nätet bl.a. så här:

”The St. Peter’s Brewery company is based at St. Peter, South Elmham, near Bungay in Suffolk. The brewery itself was built in 1996 is housed in an attractive range of traditional former agricultural buildings adjacent to St. Peter’s Hall.

Siting the brewery at St. Peter’s was ideal because of the excellent water quality from our own deep bore-hole. Locally malted barley is used, together with Kentish hops to produce a range of classical English cask-conditioned ales. In addition the company produces a range of superb bottled beers.”

St. Peter’s flaska är lätt att känna igen och den har också den en egen historia:

”Our oval Bottle is a 500ml copy of one from Gibbstown, near Philadelphia which dates from c. 1770. It was produced for Thomas Gerrard, an innkeeper with a tidewater inn on the Delaware River”

Entusiasterna på nätet gillar också St. Peter’s Cream Stout. På Beer Advocate får den genomsnittsbetyget 3,91 och på Ratebeer landar den på 3,63. Bra betyg alltså.

ZenAgnostic från El Paso, Texas beskriver Cream Stout så här på BA:

”Almost no head. Completely opaque black. Intimidatingly so. Could not see a hint of light, even when held up to the sky.

Definite mocha coffee smell. Lovely. Licorice throughout. The taste is much less overpowering than some of the more commercial stouts. Hints of merlot.

Perhaps is was my particular bottle, but this almost didn’t even feel as creamy as a Guinness. Granted, this bottle didn’t come with a widget, so lack of nitro might have contributed to that. Perhaps I’ll roll the bottle to give a thicker head next time – or at least any head at all.

Overall it’s much more drinkable than commercial stouts. I could have a couple of these a night without feeling overpowered.”

Jag håller med om smakbeskrivningen men min Cream Stout skummade bra och hade helt normal kolsyra för en stout så möjligen var det verkligen så att ZenAgnostic hade fått en skadad flaska.

Till slut landar St. Peter på en stark 3a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Det är en högklassig stout men den är något för återhållsam för att få mig att hjula ut i trapphuset och sjunga (kanske bra det :-)) En 3a blir bra!

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 21 februari 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: