Mohawk Brewing Company, Mohawk vs Goldings – 3


Mohawk tillsammans med Sigtuna Brygghus gör flera fina öl och detta är ett av dem. En klassisk brittisk Ale med enbart East Kent Goldings humle.

En öl från ”den gamla världen” som det står på etiketten.

Där står också att Det är Sigtuna Brygghus som brygger, Mohawk Brewing company (bryggare Stefan Gustavsson) som står för receptet och Wicked Wine som distribuerar. Ett gott samarbete på alla sätt.

Mohawk vs Goldings är både friskt och fylligt, både beskt och med en rund sötma, återhållsam blommighet och i det stora hela ganska stram och återhållsam. Helt klart ett arv från ”den gamla världen” jämfört med ”den nya” (amerikanska) som hade blåst på med mer humle och med sprudlande citrustoner och blommighet.

Så här beskrivs Mohawk vs Goldings på WWs webbplats:

”Detta är en ljus ale som jäst vid rumstemperatur och därav fått en fruktig smak och doft. Den engelska humlesorten East Kent Goldings har använts till både beska och arom, och ger en blommigt parfymerad doft. Ölet har torrhumlats, d.v.s. humle har tillsatts i lagertankarna för att ge en förstärkt humlearom. Ölet är typiskt för traditionella engelska ale.

I vinsamanhang pratas det om viner från den ”gamla världen” och den ”nya världen”. Med det menas att Europa är den gamla världen och till exempel USA och Australien tillhör den nya världen. Denna indelning kan göras även för öl. Mohawk VS är en parlansering som vill visa på de skillnaderna som olika humletyper skapar.

Mohawk VS Goldings är en öl från gamla världen, bryggd med aromhumle odlat i det klassiska området Kent, England”

Och jag säger genast att de har lyckats alldeles utmärkt. M vs G är ett fint och riktigt gott exempel på en klassisk britt 🙂

Entusiasterna på nätet håller med. På Beer Advocate får Goldings 3,6 i betyg (jag brukar skriva snittbetyg… men här har bara ”rarbring” från Linköping hunnit att betygsätta så han får ensam stå för hela BAs bedömning än så länge) medan Ratebeer ger den 2,96. På Ratebeer skriver ante (3336) från Stockholm följande:

”Pours out in a hazy amber colour with a rich firm off-white head. Rich rounded and quite elegant hop aroma of dried oranges, soil, flowers and mild black currant with malty notes of straw and caramel. Medium-bodied with rounded hop notes of flowers, dried oranges and grass with sweetish undertones of blackberries. Gentle carbonation in the rather firm body. Long medium-bitter finish of grass, flowers, dried oranges and caramelized sugar. Finally a Mohawk beer nailed it!”

Han låter rätt nöjd ante 🙂

Mohawk vs Goldings får till slut en stark 3a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Kvalitet, smak och balans är riktigt bra. Det här är en bra Ale. Men… jag ser som ni vet gärna lite dlx (det lilla extra) innan betyget når en 4a 🙂

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 27 februari 2011.

4 svar to “Mohawk Brewing Company, Mohawk vs Goldings – 3”

  1. Vi tyckte att båda (Mohawk vs Goldings samt vs Amarillo) var klart trevliga och visade upp sina humlesorter på ett förträffligt sätt.

    Ska nog testa att klona dem vid tillfälle och kanske till och med byta humlesorterna! Borde vara skoj.

    Daniel

  2. 🙂 Hahaha ja, det kunde kanske vara en idé. Jag håller med om att båda håller fin klass. Min smak sätter Amarillon lite högre en Goldingen med lite mer skärpa och friskt bett i smaken. Men det kan man ju diskutera i oändlighet. Båda två är mer än välkomna på mitt bord igen!

  3. Har båda hemma men inte hunnit prova än. Intressant att jämföra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: