Brouwerij der Trappisten van Westmalle, Westmalle Dubbel – 4


Äntligen en Trappist igen! Den här gången en Westmalle Dubbel från Brouwerij der Trappisten van Westmalle.

Det finns oändligt mycket god öl. Öl med mer eller mindre samma samma smak och kvalitet som Trappisterna. Men ingen kommer ändå i närheten av känslan.

Magnus Bark skrev i sin blogg Ofiltrerat två reflekterande inlägg om vad det är mer än ölen i glaset framför mig som spelar roll för upplevelsen. Läs dem, de är intressanta.
Är det bara ölen som räknas?
Är det bara ölen som räknas? II

Och precis de tankarna stämmer såklart in på hur man upplever århundraden av bryggartradition i ett Trappisttempel när man till sist sitter och läppjar och njuter av t.ex. en Westmalle dubbel. Det går inte att komma ifrån.

Ändå vågar jag säga att Westmalle dubbel skulle klara sig bra på bara smaken som finns i glaset framför mig. Den lätt brända malten, den balanserade beskan, de djupa men ändå lätta smakerna av mörka torkade frukter och touchen av karamell. Dubbeln är väldigt bra 🙂

Själva skriver munkarna följande på sin webbplats:

”Westmalle Dubbel is a dark, reddish-brown Trappist beer with a secondary fermentation in the bottle. The creamy head has the fragrance of special malt and leaves an attractive lace pattern in the glass. The flavour is rich and complex, herby and fruity with a fresh-bitter finish. It is a balanced quality beer with a soft feel in the mouth and a long, dry aftertaste. The Dubbel contains 7% alcohol.

Since 1856 the monks have also been brewing a dark Trappist beer along with their table beer. Since the recipe was modified in 1926, they have been brewing slightly heavier beer. This is the foundation of today’s Dubbel.”

Balans även i copyn! Snyggt!

Entusiasterna på nätet är också övervägande mycket positiva. På Beer Advocate ger man Westmalle Dubbel 4,12 i snittbetyg och på Ratebeer blir det 3,85. På Ratebeer hittade jag gramity (59) från Edmonton, CANADA som verkligen la ut texten ordentligt. Det är vackert:

”Westmalle Dubbel comes in what I think is the coolest looking bottle I have yet seen in my beer reviewing. Something about it just suits the beer it contains. Maybe it is because my mental image of monks is a round body with no waist, then the collar of their robes, and then a thinner head sticking out. I eventually settled on using an oversized Riedel white wine glass for Westmalle Dubbel and it worked out quite well.

The beer poured an extremely deep reddish brown that became ruby at the edges where all the light hitting the beer is seemingly absorbed into a black hole. The head developed 2 – 3 fingers thick and almost impossibly dense and creamy. The head held fast at virtually the same level it poured for minutes after. I didn’t notice any change until I started to drink the beer. Even as I let it warm up a few degrees the head only receded a small amount. This beer leaves copious amounts of fine Belgian lace on the glass.

My first sniffs revealed to me that the beer was too cold to be properly appreciated. I was strained to identify much. I waited several minutes for the beer to warm up a few degrees and tried again. Despite expecting some change – I was shocked at the difference. The aroma of the beer livened right up and unleashed a complex symphony of smells. The conductor of this symphony is clearly the malts – they first great you to the performance and immediately make known their quality credentials. The malts smell a little sweet and bready with an undertone of caramel and toffee. Subsequent sniffs reveal dark cherry and plums. I can smell the slightest bit of muskiness which I would think is the unique Belgian yeast that Westmalle uses in all of its beers.

The taste – to continue the analogy – is like watching that same symphony from a different seat. New things are visible but this is still the same performance. I can again tell the malts form the backbone of this beer – they taste bold and a little bready. After I the dark fruit flavors finish I start to taste a few new things – light cocoa and very faint coffee. Filtering this through what I know about producing Westmalle Dubbel I am inclined to think this is from the kilned malts. There is a sweetness to the beer as a whole – probably from the caramelized liquid syrup added. There is a bit of a dry finish with a warming alcohol sensation.

The mouthfeel is not too heavy but is definitely not thin. It has a creamy and smooth texture that goes down very easily. It is quite effervescent and if rolled in the mouth for a while you can feel the carbonation tingling. Overall – this is an extremely well brewed beer. It all balances very well and is a great sipper – although gulps are not out of the question. This is getting 4 pints but it was extremely close to rounding up to 5.”

Underbart. Öl är poesi om man bara hittar rätt recensent 🙂

Westmalle Dubbel får till slut en 4a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Det handlar om återhållsam men ändå till bristningsgränsen fylld smakbalans. Och jag sticker inte under stol med att jag även påverkas en hel del av Trappisthistorien. Så är det bara 🙂

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 08 mars 2011.

Ett svar to “Brouwerij der Trappisten van Westmalle, Westmalle Dubbel – 4”

  1. […] 2. Chimay, 3. Orval, 4. Rochefort, 5. Westmalle och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: