Mohawk Brewing Company, Mohawk vs Amarillo – 3


Ytterligare en Mohawk med stil och finess. Den här gången bryggd med Amarillo som enda humlesort och med en härligt frisk och fruktig humlebeska. Här finns citrus och ytterligare fruktighet och Mohawk VS Amarillo visar på mer spets och bett än Mohawk VS Goldings som jag tyckte var stram och fin men mera rund, söt och fyllig.

Det är, som vi tidigare konstaterat med Mohawk, Sigtuna Brygghus som brygger, Mohawk Brewing company (bryggare Stefan Gustavsson) som står för receptet och Wicked Wine som distribuerar. Jag tycker att de kan fortsätta sitt samarbete lääänge till 🙂

Vill ni fördjupa er i Mohawk och Stefan Gustavssons tankar och arbete kan ni med fördel läsa en intervju/diskussion med honom på ölbloggen Ofiltrerat. Den är i 4 delar och nås enklast här: Del 1, del 2, del 3 och del 4.

På Wicked Wines hemsida skriver de följande om såväl Mohawk VS Amarillo som om Mohawk VS serien i stort:

”Detta är en ljus ale som jäst vid rumstemperatur och därav fått en fruktig smak och doft. Den amerikanska humlesorten Amarillo har använts till både beska och arom, och bidrar med tydliga toner av citrus och tropisk frukt. Ölet har torrhumlats, d.v.s. humle har tillsatts i lagertankarna för att ge en förstärkt humlearom. Ölet är typiskt för den nya generationens småbryggerier från USA.

I vinsammanhang pratas det om viner från den ”gamla världen” och den ”nya världen”. Med det menas att Europa är den gamla världen och till exempel USA och Australien tillhör den nya världen. Denna indelning kan göras även för öl. Mohawk VS är en parlansering som vill visa på de skillnaderna som olika humletyper skapar. Mohawk VS Amarillo är en öl från nya världen, humlat med Amarilo humle från nordvästra USA. Det ger ett öl med tydlig arom av citrus och tropisk frukt.”

På nätet ger Beer Advocate Amarillon 3,18 i snittbetyg medan Ratebeer ger 3,21. Rätt jämnt alltså för ovanlighetens skull. Ante från Stockholm skriver så här på BA:

”Pours out in an almost clear amber colour with a rich firm white foam. Big hop aroma of pine, red grapefruits, orange-peels and flowers with sweet undertones of red oranges. Medium-bodied with with rich hoppy notes of red grapefruit, pine, lemon-rind, orange-peels and grass with a wee hint of sweetness from red oranges and yellow plums. Long bitter finish of grapefruit, orange-peels, wet grass and pine. Not in balance, just for hop heads.”

Jag betraktar mig nog inte som ”hop head” även om jag börjar få riktig smak på IPAs men jag håller i stort med Ante ändå.

Mohawk Brewing Company, Mohawk vs Amarillo får en stadig 3a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

En snygg 3a men en som ändå inte kravlar sig över 3 1/2 nivån trots inte helt oäven spänst och elegans 🙂

/Stefan S

PS! Om ni vill läsa om ytterligare jämförelser mellan Mohawk VS Goldings och Amarillo så läs gärna Schnille o Schmaks underhållande blogg om de båda. Inte nog med att de testas, de blandas också och dessutom får ni receptet som en bonus!

Annonser

~ av tourtrappist på 03 april 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: