de Struise Brouwers, Black Albert Belgian Royal Stout – 5


Fantastiskt! Otroligt gott! Nära nog himmelskt! Så här ska en riktigt bra stout smaka!

På plats nere i Belgien under vår första Tour Trappist 2010 på ‘t Molenhof i Oostvleteren smakade Black Albert sååå bra. Besöket på de Struise Brouwers tvärs över gatan fascinerade och här hemma i mit eget kök sitter den återigen som en skräddarsydd smäck!

Detta är en av de bästa ölen jag har smakat! Så enkelt är det 🙂

Kraftfull men ändå välbalanserad. Choklad och kaffe i mängder men ändå njutfullt rund och len. Torkade frukter och milda julkryddor virvlar runt i gommen och slår frivolter! Krämig som ett gott cappuccinoskum och väl avvägt söt som den mildaste bakelse. Ja, jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka min totala kapitulation för den här stouten.

Eller Belgian Royal Stouten som det står på flaskan.

Jag är såld 😀 Tour Trappists andra 5a sedan amatörentusiastpoängskalan startades är ett faktum!

Men även omvärlden gillar Black Albert. På de Struises hemsida hittar man tex en artikel av Carolyn Smagalski med titeln ”Black Albert vs. Dark Lord”. I ett kort utdrag ur texten säger hon:

”Black Albert has split his personality, emerging from both De Struise in Belgium and Ebenezer’s in the United States. From De Panne, this Royal Belgian Stout trickles into the glass like the blackest silk, topped with a burly head of taupe. Mocha covers the tongue, painted like ink in a finish of oily slickness, merging with a fist of rum within your olfactory passages. It caresses your jaw, alerting the hairs on the back of your neck, spreading like lava toward your brain.”

Poetiskt och mitt i prick på en och samma gång 🙂

Vännerna på Beer Advocate ger Albert 4,24 i snittbetyg medan Ratebeer stannar på 4,1. Höga betyg genomgående alltså. Helt i min smak :-). Woosterbill från New Haven, Connecticut öser lovord över stouten på BA:

”Having heard stories of infected bottles providing copious amounts of foam, I begin by pouring slowly down the side of the tulip. No problems at all, and once I straighten things out I’m left with a perfect inch of creamy brown head atop a deep black body. Lovely retention and lacing, especially for such a big beer. The only downside is a rather large amount of sediment, but that’s probably my fault for not paying too much attention to the tail end of the pour. Gorgeous beer.

Oh, my. What an aroma. Bittersweet chocolate jumps out, followed closely by rich dark fruit – prune, raisin, cherry. More chocolate maltiness fills in after the initial wave of fruit, along with some licorice and herbal, citrusy hops. I can’t believe the sheer amount of complexity, and yet everything works together perfectly. This, so far, has all been from my first few deep inhalations. As I let the beer warm, even more olfactory beauty wafts my way: the chocolate gets sweeter and picks up nuances of smoke and nuts, the fruity edge softens into some candy-like sweetness, and at no point does the substantial alcohol show through. Wow. Hands down one of the best aromas I’ve smelled this year.

Roasted malts are the first thing I taste, with slight coffee joining the dominant chocolate from the nose. The dark fruits come on strong, lending a hint of tartness midway through, and huge hops bitterness joins with some big (but manageable) booze on the finish. Tastes more Belgiany than it smelled, with the candi sweetness and slightly tart fruitiness giving it a distinctly quad-like feel. Saying it tastes like a quad is too simplistic, though, as it only does so at times: initially it tastes like an RIS, then a quad, and finally almost a black IPA with the huge bitterness. It’s awesome, but the disparate flavors don’t meld quite as seamlessly as they did on the nose.

Silky full body with a goodly dose of soft carbonation. Decadent, and perfect for what it is.

I’ve been sitting on this one for a long time, never able to get up the nerve to crack this small pricy bottle. I’ll be heading to Europe in just a few days, though, with a possible trip to Struise, so I wanted to try their flagship stout before making up my mind about an itinerary. All I can say is, this beer blew me away by being exactly what I hoped it would be: hugely complex, distinctly Belgian, and decadently delicious. Now I just need to track down all the Black Damnation variants!

Cheers!”

Otroligt vackert! Eller hur 🙂 Och de där Black Damnation varianterna som Woosterbill suktar efter fick vi faktiskt testat både på ‘t Molenhof i Oostvleteren och på Kulminator i Antwerpen. Alla kan varmt rekommenderas 🙂

de Struise Brouwers, Black Albert Belgian Royal Stout får den andra 5an på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Det finns inte mer att tillägga än att möjligen läsa texten igen och hoppas på att ni får tag i ett par flaskor. Lycka till 🙂

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 18 maj 2011.

3 svar to “de Struise Brouwers, Black Albert Belgian Royal Stout – 5”

  1. […] i eftersmaken, mjuk men inte så där fett len eller krämig som en del Imperial Stouts (kolla tex Black Albert). Sammanfattningsvis – riktigt […]

  2. […] det bl.a Sierra Nevadas Southern Hemisphere Harvest Fresh Hop Ale, Cigar Citys Maduro Brown Ale och de Struise Black Albert Imperial Stout. Vad sägs om den […]

  3. […] från Poperinge till Oostvleteren steg in på värdshuset ‘t Molenhof och blev serverade Black Albert + 3 varianter (II, III & IV) ur Black Damnation-serien. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: