Rodenbach, Grand Cru Sour Ale – 3


”Karaktärsfull, mycket syrlig, rostad smak med inslag av torkade tranbär, farinsocker, blodapelsin och lakrits. Jästfällning.”

Det är Systembolagets kärnfulla beskrivning av den här klassiska belgiska surölen eller kanske Red Alen… eller kanske Flanders Red-Brown beer som det står på Rodenbachs egen hemsida.

Ända sedan vår Tour Trappist har jag varit småsugen på att liksom ”träna mig” på att förstå och mera gilla surölen. Martin i TT-gänget njöt flera myyycket surare belgare under vår Tour Trappist i maj 2010 och det var hans självklara kommentar; ”Det tar tid ;-)”

På Black Lion Inn i Peking testade jag tidigare i år både Brouwerij Verhaeghes Duchesse de Bourgogne och Timmermans Bourgogne de Flandres Bruin. Båda varianter på Red Ale eller Sour Ale (en evig diskussionspunkt :-/)

Så jag tar mig väl an Rodenbachs Grand Cru då, som en fortsättning på mina stapplande surölssteg 🙂

Den är mycket riktigt en aning sur. Men samtidigt väldigt fruktig, syrlig och tom en aning söt. Jag känner knappt någon ölbeska och funderar ett tag på om detta egentligen borde klassas som någon annan slags dryck än öl!? Mycket mörka bär och en mild kolsyra gör i alla fall Grand Cru till en högst angenäm upplevelse 🙂

Rodenbach bryggs enligt samma metod sedan 1821 och utvecklar sin smak under två år bland annat på ekfat. ”Just like fine wines” säger bryggaren själv.

Eller mera utförligt:

”RODENBACH Grand Cru consists of one-third young beer and two-thirds oak-matured beer for two years. The result is a complex beer with a great deal of wood and esters, vinous and with a very long aftertaste, just like a vintage wine.

Michael Jackson rightly called this beer a
”World Classic” and ”the Burgundy of Belgium”.

RODENBACH Grand Cru spends a much longer time on average in the oak casks of the Roeselare cathedral of beer, which results in a more pronounced version of this beer style.”

Tittar vi in hos våra ölentusiaster på nätet så ger man Grand Cru ett snittbetyg på höga 4,21 på Beer Advocate medan Ratebeers medelbetyg stannar på 3,82. Jag låter jera1350 från South Metro, Minnesota på BAlägga ut texten:

”Pours a deep ruby hued amber with an everlasting tan colored head that appears very soft. Some noticeable lacing on the glass.

Smells both sweet and sour. A lactic sour in fact. Apple cider vinegar lightly present.

The taste is a mix of sweet and sour as well, with the sour having a slight edge. A tart apple like sourness. I would call this a little beyond moderately sour. About as sour as I would really want to have. There is a little bit of noticeable woody oak notes as well in the background.

As expected, this one is very tongue suckingly puckering and dry. Light-medium body with lots of carbonation. Can’t say I’ve burped from a beer as much as this one.

Nicely drinking for a sour. Well done and decently priced for the category. This is a good intro/evolving into sours beer. Not too sour, but plenty there to showcase the style.”

Jag tycker att jera1350 fångar balansen mellan sur och söt ungefär som jag upplever den. En rätt så städad mix helt enkelt.

Rodenbach, Grand Cru Sour Ale får en snygg 3a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Den är smakfull men lite lätt retsamt sur på ett sätt som lockar till fler tester av riktiga suröl. Den långa resan mot en mogen surölsentusiast börjar nog ganska bra här 🙂

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 29 maj 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: