Hornbeer, The Fundamental Blackhorn Stout – 4


Hornbeer har alltid övertygat på mig. Allra mest kanske med sin underbara Caribbean Rumsstout men också med finfina Hophorn Black IPA, den fylliga Black Magic Woman Stout och den vassa Imperial IPA.

Så därför är det naturligtvis med stora förväntningar jag tar fram kapsylöppnaren för att släppa ut de kolsvarta dropparna ur The Fundamental Blackhorn Stout.

Fundamental!? I mina öron låter det som att Hornbeer vill spänna bågen ytterligare ett par snäpp genom att mena att de lagt alla kompromisser åt sidan. Här – här kommer minsann en Stout som är gjord som de verkligen vill brygga den!

På baksidesetiketten skriver de också att tiden nu är mogen för The Fundamental! Det låter sig höras – Jag är i alla fall redo 🙂

Så här lyder hela texten;

”The Fundamental Blackhorn (Ølnyhed 2011)

Nu synes vi, at tiden er inde til denne øl. Her er tale om er kraftig stout på 11% med coffeemalt, chocolatemalt, black malt og honning. Vi har humlet til 120 IBU, vi har tørhumlet og lagret den med egetræ og valnød. Nu synes vi, at den har lagret tilstrækkeligt, så nu skal den på flasker. Hvad den smager af ? Dem der har smagt den, siger kaffe, lakrids, honning, eg og valnød. Men døm selv. Valgt som den bedste øl til ølfestival i Valhal i Frederiksund, 2011.
Blackhorn bør drikkes ved en temperatur på 12-15 grader. Prøv den til stærk ost, skimmelost eller mørk chokolade.”

Och jag nickar instämmande till det mesta de skriver. Kaffe och lakrits absolut, och här finns också en finstämd sötma i bakgrunden. Möjligen är det honungen Hornbeer skriver om.

Men den har inte riktigt samma fylliga intensitet i smaken som tex deras Caribbean Rumstout. Jag hade gärna hittat mer av mörka, torkade frukter i undertonerna. Nu tyckte jag istället att det var lite ”tomt” där bakom kaffet. Och är den inte också en aning tunn…

Men det är en härlig och maffig stout ändå. Inte tu tal om den saken. Gnället är mera ett resultat av de höga förväntningarna och Hornbeers egenhändigt högt upplagda ribba.

På Hornbeers hemsida hittar jag också en ny film om bryggeriet och hur de arbetar. Den ger en bra bild av såväl teknik som filosofi och inte minst deras sköna attityd och egensinniga humor.

På nätets entusiastsidor ger Beer Advocate The Fundamental 3,78 i betyg (mmm ni ser rätt, det är återigen bara en resencent. Och återigen är det snabba rarbring från Linköping! Bra gjort av honom iofs ;-)) medan 73 livsnjutare på Ratebeer ger 3,82 i snitt. Papsoe från Frederiksberg i Danmark skriver mera utförligt på RB:

”Pours pitch black with a thick and creamy light brown head leaving some nice lacework. Hard roast nose, some dark dried fruits. Medium body – actually feels a little thin considering the ABV. Carbonation is pretty low. Sweet roast, vanilla and yes perhaps a litle honey too. Don’t pick up any walnuts though. Gets somewhat ashy towards the finish. Roasty finish with a little alcohol showing.”

Nej, jag hade också svårt att hitta valnötterna… men men 🙂

Hornbeer, The Fundamental Blackhorn Stout får en stabil 4a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Men som ni förstått så hade jag hoppats på mer… Aningen tunn nådde den inte hela vägen fram till mina högt ställda förväntningar. Men den är ändå finfin 🙂

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 20 augusti 2011.

Ett svar to “Hornbeer, The Fundamental Blackhorn Stout – 4”

  1. […] favoriter som Black Magic Woman, Caribbean Rumstout och The Fundamental Blackhorn Stout har med sin klass satt tydliga kvalitetsspår i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: