Black Isle, Goldeneye Pale Ale – 3


Nytt bryggeri, nytt öl, nyfiken ölbloggare 😉

Precis de beståndsdelarna som behövs för att utan betänketid plocka med sig en flaska från nyhetshyllan på mitt favoritbolag 🙂

Väl hemma läste jag på lite om Black Isle Brewing Co och förstod att det här var ett skotskt självständigt bryggeri med ambitioner. Inte bara på ölsidan, utan också på den alternativa och den gröna sidan. Inget ont i det. Tvärtom.

”Save the planet – drink organic!” är en av de mindre modesta parollerna jag hittar på deras webblats. Och de fortsätter: ”The Black Isle Brewing Co is a small intensely independent organic brewery in the heart of the Scottish Highlands.”

Frågan jag ställer mig är om de är ölnjutare som gärna brygger med omsorg om naturen eller om de är miljövänner som vill unna sig en öl som är samvetsgrannt tillverkad? Det behöver inte vara en motsättning, men det är en nyansskillnad i prioriteringen.

Jag läser vidare: ”Our mission is to produce a range of top quality organic beers packaged in recycled materials. The barley and hops used are grown on organic farms, without artificial fertilisers or herbicides. We at Black Isle Brewery believe that our beer is the best for both you and the environment.”

Ordvalet och attityden ger mig en misstanke om att miljön kommer först och ölen kommer sedan, men det får jag snart se.

Goldeneye Pale Ale är vackert gyllenbrun och har en lätt men fyllig, blommig och rund smak. Aningen honung i botten kanske. Den är hur som helst mycket fräsch och mycket angenäm. Inget rejält bett kanske men väl en mjuk bestämd knuff 🙂 Jag gillar’t.

Själva säger Black Isle:

”Goldeneye is an exceptional golden beer packed with floral hops. This beer is made from 4 pure organic ingredients, malted barley, water, hops and yeast. It is full of vitamin B and good for you.”

Det är väldigt mycket fokus på nyttigheter 😉

Våra vänner på nätet har också hittat Goldeneye och på Beer Advocate ger man den 3,86 i snittbetyg och på Ratebeer landar man på 3,19. AgentMunky från Alabama skriver mera utförligt på Beer Advocate:

”A: Clear orange/amber-brown with light white head and bubbles within. Scattered lacing.

S: Strongly citrusy hops. Fruity. Malts as a foundation.

T/M: A bit weaker/waterier than the smell. Drying hops and a carbonated tingle set up a very lightly sweet, fruity maintaste before a bitter and incredibly drying aftertaste.

O: An enjoyable beer, if shockingly dry at the end. Not my favourite pale ale, but one I would definitely order in a bar if I saw it.”

Black Isle, Goldeneye Pale Ale får nöja sig med en 3a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Detta pga av att den helt enkelt bara är en bra Ale. Jag uppskattar alla ansträngningarna som Black Isle gjort för att Goldeneye ska vara både grön och ekologisk men inte tillräckligt för att det ska påverka smakupplevelsen (prova med att anställa ett par trappistmunkar för att få även en ren inre upplevelse så får vi se 😉 )

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 01 september 2011.

Ett svar to “Black Isle, Goldeneye Pale Ale – 3”

  1. […] minns ni deras Golden Eye Pale Ale som jag funderade på om de haft fel fokus när de bryggde. Att de möjligen satt de gröna […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: