Achel 8, Trappist Blond -3


Har man nu en blogg som heter Tour Trappist så måste man väl ändå ge sig i kast med Trappisterna på något mer eller mindre systematiskt sätt!? Mig passar det mindre systematiska bäst 😉

Därför är det välkanske naturligt och självklart att jag idag tar itu med den minst presigeladdade eller mytomspunna Trappistölen. Och det kan nog vara Achel (eller är det kanske La Trappe?).

Achel bryggs i alla fall som blond, som den här, eller som Brune. Båda två bra men inte alls i nivå med sina klosterbröder.

Det är alltså så att trots att detta är en riktig Trappist och trots att jag flera gånger tidigare erkänt att jag helt klart påverkas av myten och kulturen kring vissa klassiska bryggerier så gör sig den påverkan inte alls lika påmind här som tex med Chimay, Rochefort eller Westvleteren. Det kan sitta i ölen och det kan sitta i mitt huvud.

Achel Trappist Blond är Champagnelikt småbubblig, något syrlig med en honungslen blommig smak som ändå håller sig ganska så ytligt. En bra öl på det hela taget men den når ändå inte upp till de förväntningar som Trappistetiketten skapar hos mig.

Så här skriver man om Achel blondpå sajten trappist-beers.com:

”Brown Trappist Achel 8 [bruene trappist aggel agt]
A ‘real’ brown Trappist Ale with a 8 per cent alcohol volume. Sweet smelling. Nice brown colour and taste of fruits and caramel. Tradition ‘real’ trappist beer.”

Nätentusiasterna på Beer Advocate ger Achel 8 ett snittbetyg på 4,03 medan Ratebeers resencenter stannar på 3,74. Jag letade länge för att hitta en belgare som gjort en recension av Achel 8 blond. Jag tänkte att det skulle ge mer trovärdighet åt den eventuella kritiken och på något sätt även åt min milda besvikelse. Så jag låter ultrasupergenius från Bruxelles på BA lägga ut texten lite mer:

”I am struggling to come to terms with whether I am allowing the Trappist designation to sway my opinion on this beer. I will certainly revisit this tasting, and update as/if necessary.

A – Nice bright golden yellow with a large and lively but somewhat short lived head.

S – Somewhat neutral. Not getting any distinct aromas – but certainly nothing off or overpowering.

T – A bit of the Westmalle Tripel flavour, but not as much… almost hidden. A bit of vanilla on the finish. Long but neutral finish – nothing strong about this beer’s flavor. Sweetness is there, but in a balanced and in the background way.

M – Bright and crisp from carbonation. Balanced.

D – This is a beer that I would likely put down faster than it should be. This is a beer best sipped.

Overall, good but not great in comparison to its brethren.”

Ja, det var väl bra och balanserat 🙂

Achel 8, Trappist Blond får en 3a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Det är en finfin öl utan tvekan. Men att sätta en trappistetikett på en flaska förpliktigar. Det finns flera (de flesta av de övriga… eller ja, alla de övriga) som är klart bättre 🙂

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 14 september 2011.

Ett svar to “Achel 8, Trappist Blond -3”

  1. […] 1. Achel, 2. Chimay, 3. Orval, 4. Rochefort, 5. Westmalle och 6. Westvleteren […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: