Dugges, Höstbrygd Contemplative Ale – 3


Hösten är här och sällan har den väl smakat så bra! Tacka Dugges för det 🙂

De har nämligen kokat ihop vad de kallar för en Contemplative Ale, en mörk och mustigt doftande Ale som de säger är sällsynt bra till höstens skörd av svamp, vilt eller rotfrukter.

Jag tror stenhårt på det tipset. Dugges Höstbrygd bjuder på dofter av såväl mörka frukter, peppriga kryddor och om man sluter ögonen och vill… även fuktiga höstlöv 😉

Smaken innehåller samma höstblandning men kanske aningen svagare än vad doften först lovar.

Sammantaget en riktigt skön och god blandning som gör min höstsoffa än lite skönare att krypa upp i 🙂

Dugges själva har blivit smått poetiska när de skrivit ihop följande etikettext:

”Höst. Klara dagar med en frisk kyla i luften. Tid för reflektion – och tid att njuta en god och välbalanserad höst-ale i brittisk stil. Mogen och fyllig med mylla i doften och en eftertänksam beska står den sig fint mot höstens bord med vilt, svamp, rotfrukter och den söta rönnbärsgelén. Eller också, utan krusiduller, i ett skummande glas under den höga himlen. Lugnet infinner sig!”

Vackert, eller hur!

Våra nätentusiaster gillar också Höstbrygden även om vännerna på Beer Advocate inte hunnit till tangentborden ännu. Ratebeers 22 till antalet, snabbare resencenter, ger den goda 3,2 i snittbetyg. Jag lånar en beskrivning av Dugges Höstbrygd från Vignale från Malmö på RB:

”Kolafärgad, lågt skum. Murrig doft av nötter, svampskog och mörkt bröd. Runda milda smaker som gör sig bättre i lite högre temperatur än kylskåpets. Nötter, mjölkchoklad, lite soya och tunt kaffe. En örtig beska växer sig långsamt större för varje klunk. Höstigt, väl avstämt och gott.”

Jag kunde skrivit nästan samma ord själv och håller därför helt med Vignale.

Dugges Höstbrygd får en 3a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Trean är glasklar och helgjuten som ett kvitto på den mustiga, kryddiga och höstlika smaken och känslan den förmedlar. Det är bara att ta fram grytorna och fräsa på en kött o svampgryta med rotselleri eller ngt liknande.

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 18 september 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: