Oskar Blues, Ten Fidy Imperial Stout – 4


Jag hade väl aldrig trott att en burköl skulle bli pricken över i:et en torsdagkväll på Green Lion Inn. Men det det var precis vad den blev!

Nu måste vi ju säga direkt att det inte handlar om vilken dussinburk som helst, men ändå 🙂

Vi tar det ifrån början:

Olis var nere på jobb i Malmö och hade en torsdagskväll att fördriva. Något bättre sätt att göra det på än att ta ett par fina öl och tjöta med mig kunde han inte komma på så vi skred till verket.

Vi stegade därför raskt ut från centrum på Skeppsbron till Green Lion Inn som alltid bjuder på väfyllda kylar och kranar. Idag var det en ”kyl-dag”.

Olis var lite småhungrig och beställde in en vegetarisk Canneloni (eftersom de inte hade råbiff så var väl det valet helt logiskt ;-)) samtidigt som vi besiktigade ölkylarna med samma förväntan som småbarn kollar under granen på julafton.

Vi beslöt att gå ut finstämt, dela på ölen för att få testa så många öl som möjligt och skruva upp smakerna efter hand.

Nr 1 blev därför Averys India Pale Ale som vi både tyckte var väldigt snäll… på gränsen till blek :-/

Inför Nr 2 diskuterade vi helt kort om det fanns någon motsättning mellan kvalitet och att sticka ut från mängden eller om det helt enkelt var så att det där med att vara experimentell och udda istället var en kvalitet? Och om vi isåfall gillade den? Vi enades om att vi gör det. Udda är roligt och bör dessutom uppmuntras!

Nr 2 blev så en Mikkeller 10 IPA, ni vet den som avslutade och sammanfattade Single Hop serien genom att innehålla alla 10 Humlesorterna i samma recept. 10an var bätre och vassare och gjorde oss på bättre humör. Vi konstaterade dock torrt att vi inte är tillräckligt vassa ölsmakare för att kunna känna eller identfiera allt som fanns i brygden. Mikkeller fick hur som helst godkänt 🙂

Nr 3 blev kvällens första Stout – Left Hand Breweries Imperial Stout. Fullt av choklad i doften men lite mildare i smaken. Left Hands Imperial Stout var riktigt bra och vi började att komma igång 🙂

När vi för fjärde gången gick igenom ölkylarna så ville vi hitta något extra. Och ögonen föll på en serie burkar! Jo, burkar från Coloradobryggeriet Oskar Blues Brewery och som jag minns att jag testat en gång förut i Stockholm på systerpuben Queens Head på Drottninggatan (var annars) 108. Den gången var det finfina IIPAn Gubna men nu var vi inne på svart 🙂

Nr 4, och pricken över i:et för kvällen, blev Oskar Blues Breweries Ten Fidy Imperal Stout! Kort introducerad av Oskar Blues som ”cross eyed, cyclopean, concupiscent”! (Skelögd, cyklopisk och lysten… eller lystnadsfull som Google hävdar?)

Olis och jag doftade, smuttade, nickade åt varandra, log och tog en smutt till… Detta var bra! Riktigt bra 🙂

Förutom kaffet och chokladen fanns här en balanserad lakritssmak som var någonstans mittemellan salt och söt. Maltigheten styrde upp sältan och sötman och allt blev nära nog helt harmonisk. Kunde vi ana ett uns metallisk smak eller var det bara inbillning och burkfördomar? Eller var det helt enkelt lakritssmaken eller alkoholstyrkan som gav ett extra skarpt sting?

Sa jag förresten att Ten Fidyn var svart? Helt svart! Ni vet typ motorolja… och det är nog ingen dum jämförelse. Hör bara vad Wikipedia säger:

”Motoroljan har flera uppgifter. En uppgift är att smörja, det vill säga att hålla friktionsytorna i motorn åtskilda. En annan är att kyla genom att transportera bort värme. En tredje är att skydda motordelar från korrosion. En fjärde uppgift är att minska vibrationerna och därmed dämpa motorljudet. Motoroljan har även en rengörande funktion.”

🙂 Stämmer utmärkt för en bra öl tycker jag!

På Ratebeers webbsida beskrivs Ten Fidy med en s.k. Commercial description i en ruta före alla recensionerna så här:

”Oskar Blues has released a special draft-only seasonal beer for the winter months. Ten FIDY Imperial stout is a titanic wonder of a stout, immensely viscous, and loaded with neck-deep flavors of chocolate, malt, coffee, cocoa and oats. It’s the beer equivalent of decadently rich milkshake made with Whoppers malted-milk balls and Heaven’s best chocolate ice cream. Ten FIDY is about 10% ABV and is made with enormous amounts of two-row malts, chocolate malts, roasted barley, flaked oats and hops. Ten FIDY’s huge-but-comforting flavors hide a whopping 98 IBUs that are deftly tucked underneath the beer’s mountains of malty goodness.

Also affectionately known as Ten W FIDY (i.e., 10W-50).”

Jag gillar särskilt det där om ”decadently rich milkshake”:-) Bra beskrivning av känslan trots de uppenbara smakskillnaderna.

Nåväl, om vi fortsätter att kolla på entusiastsajterna så kan vi se att båda husorganen ger Ten Fidy över 4 i snittbetyg. Beer Advocate toppar med 4,26 vilket beskrivs som ”outstanding” och Ratebeer ger 4,09. Riktigt riktigt bra alltså. CraftBeerTastic från Southeastern, Pennsylvania lägger ut texten på BA:

”I was fortunate enough to find a 4-pack the other day at Ye Old Spirits Shop in Frederick, MD while on my lunch break. I’ve been searching for this one for a while now.

Look: Pitch black with a rich 1-finger mocha colored head. I’m already impressed with this much head on a 10.5% ABV Russian Imperial.

Smell: The nose had a very heavy stout character with deep roasted malts and a pungent bitter sweet chocolate.

Taste: Where to begin with one! First was a deep roasted malt character that was almost smoky. The middle was a semisweet chocolate followed by dark caramelized fruits. The finish was full of bitterness and spices – probably from the higher IBU’s of this stout. The alcohol warmth appeared towards the end of the finish. Mouth feel was fairly heavy, but not a full as I was expecting.

I loved this beer. Even though I’m probably conforming with the status quo, I can certainly see firsthand why this beer gets exceptional ratings.

Serving type: can”

🙂 Burk! Ja, jag kapitulerar 🙂

Oskar Blues, Ten Fidy Imperial Stout får en 4a med extra sting på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Den är både en enastående Imperial Stout och ger en skön känga åt mina förutfattade meningar om burköl!

På Oskar Blues webbsida finns dels en beskrivning av varför man valt burken som förpackning och dessutom en filmsnutt om när Ten Fidy fylls och förpackas på burk på bryggeriet. Läs vad de säger, se filmen och byt sedan inställning till burköl ni med 🙂

”Great canned beer? The term has been an oxymoron for craft beer lovers used to getting their full-flavored beers from bottles only. But in November of 2002, Oskar Blues Brewery (in tiny Lyons, Colorado, pop.1400) changed that by launching its “Canned Beer Apocalypse.”

The brewery began hand-canning its hoppy, assertive-but-elegant Dale’s Pale Ale on a table-top machine that sealed just one can at a time. The move made Oskar Blues the first US craft brewer to brew and can its own beer.

Why cans? “We thought the idea of our big, luscious pale ale in a can was hilarious,” recalls founder Dale Katechis. “And it made our beer immensely portable for outdoor enjoyment fun.” Katechis and his crew then discovered other bennies of aluminum cans. “Cans keep beer incredibly fresh by fully protecting it from light and oxygen.”

And unlike cans of old, the modern aluminum can is lined with a coating so beer and metal never touch. Cans are also easier to recycle, free of glass breakage issues, and less fuel-consuming to ship. (35% of the weight of a bottle of beer is the bottle itself.)

But it’s the beers inside of the Oskar Blues cans that have wowed beer experts and consumers. The many honors for Dale’s Pale Ale include Top American Pale Ale from the New York Times and World’s Best Canned Beer from Details magazine.

Honors for Oskar Blues’ Old Chub Scottish Style Ale — an 8% ABV, semi-sweet dark beer with luxurious flavors of coffee, chocolate and a kiss of smoke — include Top Rated Scottish Ale from Beeradvocate.com.

G’Knight is an imperial red ale (8.7% ABV) with an intense aroma, a rich middle of malts and hops, and a surprisingly comfy finish for a beer of its size. Its honors include a 2008 World Beer Cup medal, “Top 5 US Extreme Beers” from the New York Times and “Best in Show” at the 2009 International Canned Beer Festival.

The brewery’s new Mama’s Little Yella Pils is an all-malt pilsner (5.3% ABV) made with hearty amounts of pale malt, German specialty malts, and a blend of Bavarian hops.

“We’re in this to have fun and put some extra joy on the planet,” Katechis says. “We love the way people’s heads spin around after they try one of our four-dimensional canned beers. ‘That came out of a can?’ We hear it all the time.”

Ten FIDY Returns from Chad Melis on Vimeo.

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 16 oktober 2011.

4 svar to “Oskar Blues, Ten Fidy Imperial Stout – 4”

  1. En riktigt god öl med ett stort smakregister. Det verkade som att vi hade en bra kväll ! Olis

  2. Ser inte dumt ut. Verkar inte finnas på systemet.

    Hans

    • Nej, i alla fall inte i det ordinarie sortimentet. Kanske kan du beställa? Testa annars hos 3 små rum kanske, eller Queens Head när du är i Stockholm 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: