Slottskällans Bryggeri, Svart Ekologisk Porter – 3


Torr porter står det på etiketten till Slottskällans Bryggeris mörka (givetvis) Porter Svart.

När jag känner doften och den torra och något rökiga smaken så tycker jag att det är en riktigt bra klassificering. Nära nog på pricken.

En något längre men fortfarande koncentrerat kärnfull beskrivning från Systembolaget låter:

”Smakrik, maltig öl med påtaglig beska och rostad karaktär, inslag av kaffe, soja, pumpernickel, lakrits och mörk choklad.”

Jag håller med om det mesta och har som alltid lite svårt att uppskatta sojasmaken i en öl.

Torrheten påverkar hela upplevelsen av Svarts smakregister och bör få plats även i en kort, kort beskrivning. Jag tycker att den liksom kortar av smakerna. De finns där, men går inte på djupet och klingar av innan de riktigt fått fäste.

På det hela taget en OK Porter ändå.

Själva säger Slottskällan så här om Svart:

”Svart är ett mycket mörkt ekologiskt överjäst opastöriserat och ofiltrerat öl. Den är närmast att beskriva som en korsning mellan porter och stout.

Om man vill klassificera öl måste man söka historiska rötter. Porter uppkom som öltyp i London i början av 1700-talet. Enligt en historieskrivning hade portern även en starkare och kraftigare storebror som kallades stout. Portern var mycket populär och exporterades i stor mängd så långt som till Katarina den storas ryska hov. Exportvarianterna gjordes starkare för att bättre tåla den långa resan. Detta avspeglas i att den porter som tillverkas kring Östersjön är starkare än originalen var.

I London sjönk porterns popularitet men på Irland fortsatte man dricka stout. Den irländska stouten har med tiden utvecklats mot allt lägre alkoholstyrka. Detta har gjort att när nu brittiska bryggerier på nytt inför porter i sina sortiment är den av den skandinaviska typen.

Detta innebär att porter och stout bytt ordning och lillebror vuxit om sitt syskon. Svart har en rik, fyllig smak. Från portertraditionen hämtas en viss sötma med chokladton medan den moderna stouten bidragit med en något lättare kropp, större humlekaraktär och torrare avslutning.”

Härligt med en liten historielektion mitt i alltihopa 🙂

På nätet är man också ganska glad i Svart. Beer Advocates ölnördar och skribenter ger den 3,8 i snittbetyg medan Ratebeers nöjer sig med 3,48. bark från Linköping, dvs pålitliga och kunniga Magnus Bark från Ölbloggen Ofiltrerat, skriver följande på BA:

”The colour is deep brown, almost black (60 EBC), the liquid is clear. The firm finger thick head is compact and warm brown. It leaves some lacing on the glass.

The smell is heavily roasted and semi-sweet. Dark chocolate, pumpernickel, hay and a hint of stable. And coffee. Quite a lot of coffee.

The taste is dry and roasted. Coffee, cocoa, chocolate, pumpernickel and just a slight hint of smoke in the background. Medium bodied. The aftertaste brings more of the roasted flavours and a light sweetness. The bitterness is clean with hints of earth and wood. The finish is dry and robust.

The carbonation is medium strong, the small bubbles very fresh. The liquid is dry.

A dry and robust porter. I like.”

Jag säger inte mot Magnus i någon väsentlig det alls 🙂

Det vore synd att inte också ta med Slottskällans tips till hur man bör avnjuta Svart. Hör bara här:

”Svart är inte bara ett utmärkt puböl utan också ett utmärkt komplement till många olika maträtter. Likt stout är den utmärkt till skaldjur och saltare fiskrätter. Vidare kommer den till sin rätt till mustiga kötträtter men den passar också till många efterrätter, särskilt de med choklad i. Prova Svart till en kraftig chokladtårta eller varför inte en varm munk!”

Ja, varför inte 😉

Slottskällans Bryggeri, Svart Porter får en stadig och fin 3a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Fina smaker förutom sojan men en kort och snabbt avklingande upplevelse. Bra som helhet ändå.

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 17 november 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: