Nynäshamns Ångbryggeri, Sotholmen Extra Stout – 4


Lätt, torr, mörk, besk och med en viss kryddighet lyfter Sotholmen Extra Stout sig vackert över mängden 🙂

Nynäshamns Ångbryggeri håller stilen och levererar fin klass som de brukar. Full av choklad och kaffesmaker i en sträv och kärv men riktigt fin balans och ett sting av lakrits som jag verkligen gillar.

Senast var det Mysingen Midvinterbrygd 2011 som också hade alla de rätta smakerna men som till skillnad mot Sotholmen möjligen var lite tunn. Precis som med Valsviken Vinterporter som jag provade redan förra vintern.

För att bredda Nynäshamnsbryggeriets ölpalett kan jag lika gärna slå ett slag även för deras svenskt trygga Landsort Lager som helt enkelt är en riktigt bra representant för vad man skulle kunna kalla en svensk klassiker 🙂

Som ni redan vet eller i alla fall har lagt märke till så döper Ångbryggeriet sina öl efter farvattnen eller fyrarna utanför Nynäshamns kust. Men när det gäller Sotholmen så hittar vi den, mot alla odds, på fastlandet mellan Nynäshamn och Västerhaninge!

Nåväl… Systembolaget går på min linje och skriver om Sotholmen:

”Nyanserad, rostad doft med inslag av pumpernickel, soja, kaffe, dadlar, sirap och choklad.”

Dadlarna och sirapen känner jag inga stora spår av men resten finns där i rikliga doser 🙂

Själva säger Nynäshamns bryggeri:

En fyllig och extra stark stout med torr efterbeska.

Sotholmen Extra Stout är döpt efter Sotholmen vid Landfjärden strax norr om Nynäshamn. Denna extra stout är gjord på kraftigare vört än sin lillebror Sotholmen Stout. Detta ger ölen en kraftig och komplex smak av bl.a. kaffe. Prova den gärna till en bit chokladtryffel. I år tappas den på vår nya 25.cl flaska. Som alla våra öl är den opastöriserad – och bryggd med omsorg och kärlek.”

Kraftigare vört ja, det är helt klart och tydligt. Och bra blir det!

Går vi ut på nätet och ser vad våra entusiastvänner säger så ser vi att Beer Advocate ger Sotholmen Extra Stout 3,83 i snittbetyg medan Ratebeer ger snarlika 3,68. En kortfattad beskrivning som jag gillade på RB var MoritzF från Bochum i Tyskland som skrev:

”Black colour with a beige-brown short foamy head. Slightly sweet and leathery roast-malty aroma with earthy notes, coffee and hints of vanilla. Roast-bittter flavour, medium bodied at most with a soft carbonation. Roast-malty, earthy and leathery taste with traces of coffee and salt; roasty bitter and slightly salty finish with notes of coffee in the aftertaste. Likeable Stout.”

Salt!? Ja, jag förstår vad MoritzF menar, men jag skulle ändå inte beskriva den lite vassa och kärva smaken som salt. Sträv och kärv lakrits kan jag sträcka mig till 🙂

Nynäshamns Ångbryggeri, Sotholmen Extra Stout tar sig med sin egensinniga strävhet upp till en 4a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

En tydlig, lätt men karaktärsfast stout som lyfter sig över mängden.

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 01 februari 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: