Strömsholms Brygghus, Malakias Rököl – 3


Ännu en gång hittade jag en ny spännande öl på mitt systembolag.

De är helt enkelt väldigt bra bolaget 🙂

Den här gången var det en rököl från Strömsholms Brygghus som stod ut bland de andra flaskorna på hyllan och närmast krävde att få hamna i min korg.

Strömsholms Brygghus hittar vi strax utanför Strömsholm i Västmanland där de bryggt öl sdan början av 2008. Enligt sin hemsida strävar de efter att ge sina öl en egen karaktär men snarare att finna balans i smakrikedomen än att försöka imponera med extrembrygder av olika slag.

Deras öl Kanal-öl var festivalöl på SMÖF (Söderbärkes Mikro Öl Festival) 2011 och gjorde inte något större intryck på någon av oss i TT. Men givetvis förtjänar en svensk mikrobryggare mer än en chans att hitta till vårt hjärta 🙂

Och här tar de verkligen chansen!

Malakias, som den här rökölen nu heter, är uppkallad efter den faktiskt helt verklige Malakias Andersson som, mot sitt nekande, dömdes för att ha orsakat att nästan hela Köping brann ned 1889.

Jag förmodar, utan att vara säker, att det är den unge mannen som finns avbildad på etiketten med en brandman i full karriär i bakgrunden.

Strömsholms konstaterar hur som helst helt kort och knastertorrt, antagligen efter att ha funderat och vridit och vänt en stund på det gamla talesättet; ingen rök utan eld, att:

”Vi vet inte om han var skyldig men han inspirerade oss att brygga denna rököl.”

Och rökig är den, närmast som en Skotsk Single Malt Whisky, vilket inte är så märkligt när man hör delar av receptet:

”Vi har bryggt den med bl.a. whiskymalt från ön Islay utanför Skottlands västkust. Humlen är Amarillo, EKG och Wiliamette.”

Se där. En orsak bättre än de flesta.

Men något riktigt Whiskydrag blir det inte riktigt. Dofterna och smakerna finns där utan att blomma ut för fullt. Och om det är detta som Strömsholms menar med balans så skulle jag uppskatta en starkare mix.

Men det är bra, riktigt bra ändå. Det är bara återigen min Stout-ådra som så gärna skulle vilja ha en lite tjockare och lenare vätska för att liksom balansera upp smakrikedomen. Det känns på något sätt som att allt inte riktigt får fäste.

Nåväl. Våra vänner på nätet placerar Malakias strax över mittfåran. Beer Advocate ger goda 3,76 medan Ratebeer nöjer sig med 3,28. Jag väljer ut jolo från Cape Town, South Africa från RB som får ge sitt omdöme lite utförligare:

”A clear red-brown colour with a medium high, foamy, good lacing, beige head. An aroma of roasted malt, caramel, wood and smoke. The taste is heavy sweet, medium bitter and light salty. A medium body, oily texture, soft carbonation and a medium long duration. A smooth and well balanced smoked beer. Heavy in smoke flavor but not over the top.”

Strömsholms Brygghus, Malakias får en klar 3a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Doft och smak är härligt whiskyrökig men saknar den sista knuffen. Synd, även om Malakis ändå är en fining 🙂

/Stefan S

~ av Stefan S på 14 februari 2012.

3 svar to “Strömsholms Brygghus, Malakias Rököl – 3”

  1. 2011:an var bätte än 2010.an, även om båda var bra…. 2011 har kraftigare röksmak än 2010, har för mig att de bytte rökmaltsorter helt…

    Och som parantes kan nämnas att Strömsholms Brygghus numera flyttat in till Köping 😉

  2. […] Tur var väl det (Inte så att Strömsholms Brygghus inte gör fina öl i övrigt – se bara deras härliga Malakias Rököl) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: