Nils Oskar, Ctrl Alt Delete – 3


Nils Oskar slår till med en frisk och fyllig Altbier som fått det ngt udda o dubbeltydiga namnet Ctrl Alt Delete.

Läser jag på etiketten förstår jag att det handlar om en slags reset till det ursprungliga.

Att den är deras tolkning av en öltyp som, till skillnad mot flera andra traditionella överjästa varianter, överlevde det de kallar Lagerölets segertåg över Europa under 1800-talet.

Ctrl Alt Delete låter i mina öron som namn betraktat som en slags blandning av att nollställa historien samtidigt som det är ett klart och tydligt modernt dataspråk för att reboota datorn eller att bildligt talat väcka den när den slumrat till och gått ner i vila.

Inte sedan 1800-talet nödvändigtvis 😉 men visst kan man tänka sig en koppling där!?

Nils Oskar väcker en gammal, om än inte slumrande (i alla fall inte i Tyskland) öltyp till liv med ett i sammanhanget ultramodernt stridsrop 🙂

Men vad är då en Altbier för slags öl? På Beer Advocate beskriver man öltypen så här:

”A Düsseldorf specialty, an Altbier is a German style brown ale, the “alt” literally translates to ”old” in German, and traditionally Altbiers are conditioned for a longer than normal periods of time. Other sources note that ”alt” is derived from the Latin word ”altus,” which means ”high” and refers to the rising yeast. Take your pick, but the extended conditioning mellows out the ale’s fruitiness and produces an exceptionally smooth and delicate brew. The color ranges from amber to dark brown, medium in carbonation with a great balance between malt and hops.”

Så långt historia. Nu till glaset framför mig 🙂

Jag känner en frisk och brödig, lätt söt smak. Den har också ett sting av fin beska som finns kvar en stund i munnen.

Systembolaget ger följande korta och skarpa beskrivning:

”Maltig, nyanserad smak med inslag av knäckebröd, torkad frukt, ljus sirap, humle och örter.”

Som vanligt träffsäkert och en bekräftelse av några av de smaker som jag själv snappat upp och ytterligare några till:-) Säkert är det örterna som jag känner som ett sting i beskan tex.

Nils Oskar själva beskriver sin Altbier så här:

”Alt som betyder gammal på tyska syftar till att ölet är överjäst. Nils Oscar Company har gjort sin egen tolkning av denna öl och lanserar nu en vackert kopparfärgad öl som är kryddad med fin humle från Spalt. Självklart doftar den himmelskt där harmoni och balans går hand i hand. Smaken är mjuk och följsam. Arom av münchenermalt vägs mot en frisk och fruktig doft av humle. En drömkombination helt enkelt! Nils Oscar Ctrl Alt Delete har lätt rostade toner som passar utmärkt till grillade maträtter, rostade rotfrukter, sallader eller varför inte en bit hårdost?”

Och jag kan inte heller just i det här sammanhanget låta bli att bjuda på Nils Oskars egen film om bryggeriet. Här har vi samma anknytning till de historiska rötterna som till Altbierreceptet. Men här till farfar Nils Oskar själv. Även det en slags Ctrl Alt Del 😉

På nätet säger ölentusiasterna sitt och jag kan läsa att Beer Advocate ger Ctrl Alt Delete 3,69 i snittbetyg och Ratebeer ngt lägre med sina 3,16. oh6gdx ifrån Vasa i Finland skriver så här om Ctrl ALt Delete på RB:

”Bottled (thanks omhper!). Amber colour, mediumsized slightly off-white head. Aroma is bready, wooden, floral, earthcellary and mild saltwatery notes. Flavour is bready, mild caramel, some wood and a bit salty and cellary notes as well. Well made Alt!”

Nils Oskar, Ctrl Alt Delete får en uppfriskande 3a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Rent,klart och ursprungstroget… och gott 🙂

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 15 april 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: