Sigtuna Brygghus, East Coast IPA – 4


Sigtuna har utan tvekan gjort en hel del öl som jag uppskattat mycket. East Coast IPA är inget undantag. Tvärtom hamnar den nära toppen av listan bland de vassare från bryggeriet.

Den är underbart fruktig, välhumlad och balanserat besk. Riktigt, riktigt fin helt enkelt!

När jag börjar surfa runt på nätet för att hitta lite mera bakgrund och åsikter om East Coast visar det sig att ölen i princip är densamma som den tidigare Summer IPA från samma bryggeri som jag skrev om förra sommaren.

Man har gjort mindre justeringar i receptet vilket motiverar ett namnbyte till East Coast IPA men innehållet och smaken är väldigt likt Summer IPAn.

Men på tal om att leta information på nätet är det märkligt – och trist – att Sigtuna inte verkar lägga någon (!) kraft på sin hemsida. Istället är den helt inkomplett och ouppdaterad och verkar vara något man startat för länge sedan och sedan glömt bort.

Eller, kanske glömt bort och haft en ambition att flytta över till Facebook… och sedan glömt bort… Eller helt enkelt struntar i :-/

För Facebooksidan är inte på något sätt en ersättare till en ens medioker webbplats och ger inte mig som nyfiken svar på vare sig det ena eller det andra som jag gärna skulle vilja veta om Sigtuna som bryggeri eller deras öl.

Skärpning Sigtuna! Detta är amatörmässigt och oengagerat!

Istället hittar jag det som jag tycker är av värde på helt andra håll på nätet. Bland entusiast sidorna; i bloggar och på forum.

En bra webbplats kan annars vara så mycket. Allt från grundlig bakgrundsfakta till en stunds underhållande surfande. Två bra exempel på bryggare som gör intressanta och underhällande sidor och som dessutom tagit webben ett steg till är tex amerikanska Flying Dog Brewery och Left Hand Brewing. (Och det finns många fler)

Här känner man nyfikenheten och engagemanget från bryggarna hela vägen från jäskaren och ut genom skärmen 🙂

Men tillbaka till East Coast (Summer) IPAn och den härliga välhumlade smaken. Den håller i alla fall stilen snyggt och elegant. Systembolagets kärnfulla omdöme lyder:

”Humlearomatisk, nyanserad smak med tydlig beska, inslag av torkade aprikoser, knäck, halm och apelsinmarmelad.”

Och det är ju så jag känner den sedan tidigare. Men antingen har receptjusteringen vässat den en aning eller så har min smak för IPA ökat sedan förra sommaren. Vilket spelar mindre roll. För gott är det.

På nätet ger entusiasterna på Beer Advocate East Coast 3,69 i snittbetyg och gelikarna på Ratebeer 3,35. Hyfsat alltså och i underkant av vad jag själv tycker. erikotyra skriver följande kommentar om Easter IPA på BA:

”A: Pours dark copper into the glass. The head is one finger high before it slowly disappears leaving lacings on the glass. I Can hardly see any carbonation in the liquid.

S: Very bitter and hoppy. A lot of dried citrus, dadles, fresh crispbread and some ale yeast. Smells like dried flowers with some hints of alcohol.

T: Starts with dark malts and hints of dry cocoa. Butter and fresh crispbread. Then a lot of orange and mild grapefruit follows. Pine of course. And aprocots. Very bitter but still a lot of oranges at the end.

M: The carbonation is medium to strong. Rather small bubbles that tickles the tongue. It feels a bit oily but in a good way.

O: A very well balanced American IPA which does its job well. I really like the orange and apricots flavors.”

Sigtuna Brygghus, East Coast IPA får en finfin 4a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Fruktigt välhumlad med ett fint avvägt bett

/Stefan S

~ av Stefan S på 07 juli 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: