Mohawk Unfiltered Lager Summer Edition – 4


En lager är en lager är en lager… ganska snäll… på gränsen till mesigt trist… eller?

När nu Mohawk ger sig på att göra en ofiltrerad lager så börjar ju fantasin att driva iväg. Kanske går det att göra något oväntat även med en lager?

På sin webbplats säger ju bryggare Stefan Gustafsson helt tydligt att han vill ”brygga ovanliga öl som visar på ölets spännvidd och användbarhet som sällskapsdryck likaväl som måltidsdryck. Vi brygger oväntat smakrika öl i modern stil men lika ofta inspirerat av gamla traditioner”.

Så?

Jodå, visst har han bryggt en lager som i alla fall får mig att lyfta på ögonbrynen mer än lagern lager 🙂 : Mohawk Unfiltered Lager Summer edition. Och Stefan förklarar på webben vad det egentligen är han har gjort. Så här säger han:

”Alla vet att lageröl smakar helt annorlunda än ale. Och många vet att det beror på jäsmetoden som ger en renare smak med mer betoning på råvarorna. Men behöver det verkligen vara så stor skillnad i smak?

Mohawk Unfiltered Lager är i grunden gjord som en tysk Wieneröl. Den har fått en medelstor beska av tyska humlesorter. Men avslutningsvis har ölet bryggts på samma vis som Amerikansk Pale Ale. Stora mängder Amerikansk och Nya Zeeländsk humle har använts för aromen, och ännu mer har tillsatts i lagertankarna. Detta ger ölet en stor, fruktig och blommig humlearom med betoning på citrus och tropisk frukt. Precis som moderna ales från Amerikas mikrobryggerier.

Slutligen har ölet tappats upp på flaskan utan att filtreras. Det bevarar humlearomen och munkänslan, ger en ännu fruktigare smak och arom. Ölet kan se disigt ut, men om du låter ölet stå ett tag så lägger sig jästen på botten av flaskan. Det är en smaksak om du väljer att ha med jästen i ölet när du dricker det.

​Denna sommarutgåva har producerats på Slottskällans Bryggeri. Den har en något lägre beska än standardversionen och mer betoning på citrus än tropisk frukt. En något lägre alkoholhalt gör att ölet upplevs lätt och friskt, precis som man vill en varm sommardag.

Ale eller lager? Varför låta tekniken bestämma. Det är ju smaken som räknas.”

Så vi kan alltså diskutera om vi nu ska kalla den här ofiltrerade ölen en Lager eller en Ale. Kanske är det inte helt oväsentligt eftersom det påverkar smaken så mycket även om det är av akademisk betydelse rent namnmässigt. Men Ale-metodiken har onekligen gjort den här Lagern mera intressant för mig.

Jag gillar’n skarpt och höjer glaset med ett leende till Mohawks entusiastiska experimenterande.

Här finns humlebeskan och det friska bettet, av citrusfrukter och till det en finfin sötma, det här är en intressant och god lager 🙂 Mohawk står fortfarande stadigt!

Systembolaget har man enats om följande komprimerade beskrivning:

”Nyanserad, humlearomatisk smak med tydlig beska, inslag av örter, aprikos, ljus sirap och apelsinskal. Jästfällning.”

Och jag är med 🙂 Hela vägen.

Vännerna på nätet ger den ofilterade Mohikanlagern gott och väl godkänt. Beer Advocate har bara lyckats locka alltid lika snabba rabring till tangentbordet och han ger 3,58 i betyg. På Ratebeer hittar vi 29 recensioner som ger snittbetyget 3,42. Lite under vad jag skulle vilja ge – antagligen pga den överraskande friska humlebeskan :-). Den klämkäcka pseudonmen angst skriver så här på RB:

”Draught @ Bishops Arms Kungsportsavenyn. Pours hazy golden with a small white head that quickly dissipates without leaving much trace. Smell is slightly sweet, bitter, fresh and hoppy with caramel, pineapple, grass, orange zest and hints of bread. Taste is slightly sweet, bitter and malty with bread, plums, orange zest, grass and hints of gooseberries, wet earth, yeast and old bread. Mouthfeel is slightly watery, clean and medium bodied. Finish is bitter and tiny sweet with grass and orange zest. Very high drinkability!”

Lite gott och blandat som jag uppfattar det. Men med ett utmärkt resultat som helhet. Det köper jag.

Mohawk Unfiltered Lager Summer Edition får hårfint en 4a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

En välhumlad lager med bett. Det är inte illa 😉

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 10 juli 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: