Oppigårds Bryggeri, Indian Tribute – 4


Oppigårds igen! Jodå, och Oppigårds gör det dessutom igen 🙂 En finfin öl!

Ja, det här är ju ingen pinfärsk öl på bolagets hyllor, men vad spelar det för roll när det är en riktigt riktigt bra!

Oppigårds har under lång tid producerat en rad utmärkta öl och hittills har kanske den från början hembrygda Drakens DIPA imponerat mest på mig.

Det är ju också väldigt roligt att de plockat upp en hembrygdsvinnare och producerar den proffessionellt.

Men även deras mera traditionellt framtagna Ekporter har runnit nedför strupen och orsakat en del rysningar av vällust.

De har en stolt, men ganska kort, historia som de kärnfullt packar in i frasen; ”Början på en tradition”. Det lovar gott. Det har bara börjat 🙂

Sedan 2004 har de sålt sina öl till Systembolaget och de sammanfattar sin produktion med följande ord på sin webbplats:

”Bryggeriet ligger i en liten by som heter Ingvallsbenning en bit sydväst om Hedemora. Vi tycker om att vara i förändring. Under den korta tid vi varit verksamma har vi gått från 8.000 liter år 2004 till att brygga 240.000 liter gott öl år 2008.
Samtidigt som vi ständigt utvecklar och förbättrar våra arbetsmetoder utökar vi kapaciteten. Det är nämligen så i dessa tider att gott öl med mycket smak efterfrågas mer och mer.

Inspirationen hämtar vi från världens bästa öldistrikt. Sen lägger vi till våra egna idéer och tillverkningsmetoder. Resultatet blir öl som vi är stolta över.

Hur vi brygger öl

Malt, humle, jäst och vatten. Punkt. Alla bryggerier räknar upp detta mantra för att förklara sin äkthet och förträfflighet. Hemligheten ligger inte i att bara använda de traditionella råvarorna. Hemligheten finns nämligen inte. Det gäller bara att alltid vilja göra det som är bra bättre. Istället för att snåla in på de billigste råvarorna använder vi det beprövade receptet att använda det bästa som finns att uppbringa och sedan använda rikligt av dessa. Skillnaden i smak och upplevelse är enorm medan skillnaden i pris mellan det billigaste och och det bästa ölet oftast inte är större än det tredubbla.

Vi brygger ale och lageröl av malt från Bamberg och humle från Världens största humledistrikt. Vattnet pumpar vi upp från vår egen brunn 125 meter ner i Bergslagens inre.”

Ur detta kulturepos kommer alltså deras Indian Tribute. Och den är helt enkelt en rysligt bra IPA 🙂

Lyssnar vi på Systembolagets mikrobeskrivning så säger de:

”Nyanserad, fruktig, humlearomatisk smak med inslag av aprikos, koriander, honung, knäck och apelsinskal.”

Och jag är helt med. Här finns gott om djup och fyllig maltig brödighet med Centennial och Cascadehumle som ger en härlig citrus- och torkad fruktspets. Den är rätt lätt trots sin stora smak. Och med ett torrt, beskt bett. Jag gillar’t

Själva beskriver Oppigårds sin ”elefantöl” så här:

”Oppigårds Indian Tribute är vår hyllning till Indien. Det förpliktigar också att göra ett öl som med sin smak och doft också ger bestående minnen. Öltypen är amerikansk india pale ale. Med det menas ett kraftigare humlestarkt öl kryddat med i huvudsak amerikansk humle.”

Tja, så enkelt kan man ju beskriva det också. Inga överord i alla fall. En ödmjuk hyllning till Indien.

Våra vänner på nätprovarsajterna ger tummen upp. Beer Advocate slår till med ett snittbetyg precis över 4 – nämligen 4,04. Ratebeer stannar på 3,57. Snålt tycker jag :-/. erikotyra skriver mera utförligt på BA:

”A: The head has a color that looks like the inside of an orange peel. Pours a dark amber liquid with some haze and small carbonation bubbles. The head is about one finger high at first before it dissolves into a thin layer. There are much lacings on the glass. Elegant.

S: Lots of dried fruits up front. Dried apricots. Grapefruit and flowers at the end. I can also find hints of black Darjeeling tea. Lots of hops in general.

T: Starts of with a sweet caramel malty taste before it transcends nicely into dried fruits and finishes off with a lot of bitter grapefruit and citrus peel. A long and bitter aftertaste. Very well balanced.

M: Fairly light in body compared to what I expected. The carbonation is medium. It slips down easily.

O: One of the finest IPA’s produced in Sweden. It is very balanced all in all, something I find all beers to be from Oppigårds.”

Oppigårds Bryggeri, Indian Tribute får en självklar och stark 4a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Fylligt brödig och maffigt fruktspetsad besk dalmas!

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 11 oktober 2012.

2 svar to “Oppigårds Bryggeri, Indian Tribute – 4”

  1. Ja Oppigårds levererar oftast riktigt bra öl! Har du inte testat deras SMÖF-lager så tycker jag du ska göra det, den är ruskigt bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: