Grebbestad Bryggeri, Ostronporter – 3


Ostronporter. Visst låter det underbart lockande!

Jag menar, redan var för sig är ju såväl ostron som porter två av livets finare njutningar.

Att portern dessutom kommer från en av västkustens pärlor, Grebbestad, gör liksom hela paketet än mer trovärdigt och genuint.

Men hur är det nu egentligen? Är det verkligen riktiga ostron i ostronportern? På riktigt? Jag undrar.

Jag hittar en artikel i Strömstads tidning där bryggmästare Johan Hansson, efter det att man tagit besökarna runt på en bryggerivandring i det lilla hantveksmässiga bryggeriet, berättar för reportern att de har en riksnyhet på gång till Systembolaget: en ostronporter. Johan säger:

”Ostronporter med ostron i har aldrig gjorts i Sverige. Det gjordes för några år sedan i England men de hade för mycket ostron i och det smakade bara havsvatten”

Det är alltså ostron i portern och Johan berättar att den kommer till systembolaget i oktober. Och nu är det oktober 🙂

Jag tänker mig att jag sitter bäst och njuter de här exklusivt spetsade porterdropparna antingen på en fiskebåt ut mot ostronbankarna i soluppgången eller kanske med ett nyöppnat ostron i skenet av ett levande ljus som reflekterar sig i glaset med de mörka dropparna.

Båda situationerna doftar onekligen saltstänk och skapar helt naturligt härliga rysningar från nacken och ner över ryggraden.

Mmmmm…

I brist på bilder på Grebbestadsostron så bjuder jag på en odlad variant från Koster på samma härliga sida av Sverige. Både Koster som plats och de goa ostronen blänker i kapp och så får vi en kort inblick i hur man också kan framställa det som finns i portern. Titta och njut:

Bohuslän är vackert, framför allt i kustbandet och skärgården och det är precis där Grebbestad Bryggeri finns och verkar. De beskriver på sin webbplats sina öl helt enkelt som ett ”genuint hantverk från Bohuslän” och fortsätter:

”Mitt i den bohuslänska skärgården ligger Grebbestad och bara några meter från havet finner du vårt bryggeri. Bryggeriet är inte bara Bohusläns stolthet utan också det äldsta och ett av Sveriges få riktigt genuina, privatägda mikrobryggerier.

Här står fyra tyska, handtillverkade kopparpannor och producerar 600.000 liter om året. Varje brygd är noggrant övervakad av vår bryggerimästare, Johan Hansson. Här sker allting för hand. Tillsättning av malt eller humle bestäms individuellt för varje brygd och bryggmästaren är själv inblandad i alla processer – från att krossa malten till själva tappningen – och de känsliga värmereglagen styrs manuellt med kranar och skruvar på de enorma kopparpannorna.

Varje brygd blir ett unikt resultat av bryggmästarens gedigna kunskap och brinnande intresse. Förutom vårt prisbelönta Lager brygger vi en rad varianter anpassade efter säsong; vårt smakrika Julöl, Lunator dubbelbock, Påskölet och inte minst vår skaldjursfavorit Ostronporter.”

Så hur smakar då Ostronportern? Själv tycker jag att den är lite tunn i vätskan (stiltypisk porter är ofta det) men med en frisk lätthet, är torr mot tungan, fint balanserad med strävt kaffe och bitter choklad. På det hela taget en mycket angenäm porter 🙂 Men hur jag än kämpar så hittar jag inte någon tydlig ostrondoft eller smak. Möjligen är det ngt i friskheten… men kanske inte. Jag får återigen konstatera att det krävs mer övning 😉

Systembolaget säger på sitt oefterhärmligt korthuggna sätt:

”Maltig, nyanserad smak med rostad ton, inslag av pumpernickel, torkad frukt, kaffe, örter och choklad.”

Pumpernickeln, kaffet och chokladen känner jag tydligt. Möjligen är örterna det jag uppfattar som torrt och strävt men de torkade frukterna går mig förbi :-/ Och inte heller SB nämner ostronen direkt.

Grebbestad Bryggeri säger själva:

”Vår Ostronporter med kornmalt, svart karamell, humle, jäst (ale) och havets diamanter från ostronbankarna i Grebbestad är framtagen i samarbete med Porter Drinkers Association. Tempereras till 16-18°C och avnjutes bäst till ostron, skaldjur eller mörk choklad.”

Havets diamanter! Här kommer den första försiktiga deklarationen om det exklusiva innehållet. Frågan är bara hur det känns på smaken? Ostron, som jag gillar skarpt, har ju inte ngn tydligt eller fyllig smak i sig själva. Snarare är det sältan från havet och ostronets konsistens när de slinker ner som ger en härlig upplevelse. En supermild mussla – typ?

Så jag är fortfarande undrande över hur jag ska kunna känna ostronsmaken i Ostronporter på ngt markerat sätt. Kanske, kanske är det den där friska lättheten som jag upplever som har sin botten i ostronsmaken? Men det är inte lätt att säga.

Våra vänner på Ratebeer ger Ostronportern 3,0 i snittbetyg och här och där i kommentarerna kan man läsa om sälta och ostronsmak. Kanske är det så att entusiasterna på RB helt enkelt har fler träningspass bakom sig :-). Vissa smaker kräver långvarig övning av doft och smak för att upptäcka och den här ostronsmaken är möjligen en sådan. Det smakar i alla fall inte bara havsvatten i Ostronportern, som bryggmästare Hansson sa om en brittisk förlaga. Den här varianten är en riktigt fin porter.

Så här skriver tex NordicV (vars favorit öltyp är just Porter) på RB:

”Mörk, nästan svart öl med ett kraftfullt mörkt skum. I doften spelar rostade kaffetoner huvudrollen. I smaken kan man förutom detta ana en sälta från ostronen. Dock inte lika mycket som i Porterhouse variant på samma öltyp. Hade behövt mer sälta och kraftigare kropp för toppbetyg.”

Grebbestad Bryggeri, Ostronporter får en finstämd 3a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Lätt och frisk med torr, sträv och mild kaffe och chokladsmak spetsat med en nypa ostronmystik!

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 20 oktober 2012.

Ett svar to “Grebbestad Bryggeri, Ostronporter – 3”

  1. […] Grebbestad Bryggeri Ostronporter har ingredienser som placerar den på samma plats på kartan som sillen den ska förgylla. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: