Birra Almond ’22, Torbata Barley Wine – 4


Italiensk öl har fortfarande mycket att bevisa för världen.

Men mig har de redan fångat med ett par finfina brygder som visar vad de kan och att de kan.

Ett exempel var den exklusiva Zago, The Original Hy Super Beer. Ja, tom namnet är lite pampigt!

Dessutom handlade det om öl jäst enligt Champagnemetoden, fastsnärjd kork och långsmal flaska med guldtext 🙂 Italiensk elegans om man så vill.

Birra Almond ’22 Torbata Barley Wine är inte så uppblåst ambitiös, även Birra Almond ’22 använder sig dock av Champagnemetoden, men bjuder på höga och spännande smaker.

Klickar jag in på bryggeriets webbplats får jag mig en del intressant historia till livs. Bl.a vad namnet kommer sig av:

Almond’22 is a small micro brewery on the green hills of Pescara in Abruzzo.

The building hosting Almond’22 is from the late 19th century. In 1922 old women worked here pealing almonds to produce the world wide famous confetti of Sulmona. This gave us the idea of naming our micro”Almond’22”.

We produce un-pasteurized and un-filtered beer that we referment using the Champenois method. This allows the beer to acquire the most fine and complex flavour and taste and grants a very long life to the product.

Furthermore bottle conditioned beer has an amazing and complex evolution as time passes. The spices and raw cane sugars come from the fair trade and are carefully selected; the honeys come from the green mountains and hills of our region. Malts and hops are the best available and are carefully selected from our supplier. Pure spring water from the mountains near Farindola is used to brew and no chemicals or preservatives are added.”

Entusiaster trogna hantverket och regionen de verkar i skulle man kunna sammanfatta det hela med.

Jag hittade också en film på YouTube där Jurjy Ferri, bryggmästare på Birra ’22, berättar mer. Men tyvärr bara på italienska för den som förstår:

Torbata är ett gott bevis på att deras ansträngningar ger resultat. Den är underbart fyllig med mörkt bröd, sötsyrliga mörka frukter och välbalanserad maltsötma i botten o med en klar och tydligt vass röksmak på toppen! Ahh 🙂

Systembolaget komprimerar Torbata till följande textrader:

”Smakrik, maltig öl med viss sötma, inslag av rågbröd, torkad frukt, lakrits, aprikos och rökta charkuterier. Jästfällning.”

Själva beskriver Almond 22 sin Torbata så här (förutom presentationen av bryggeriet på engelska är alla andra sidor endast på italienska):

”Abbiamo creato questa birra assecondando la nostra passione per i whisky torbati. Viene infatti impiegato lo stesso malto torbato dei suddetti whisky. Pensata come ”ale” per pochi estimatori del genere, è stata invece accolta molto favorevolmente da un pubblico sempre più aperto e pronto all’esplorazione di nuove birre. I sentori tipici della torbatura sono seguiti da belle note fruttate,dal miele di castagno e una luppolatura che armonizza le note tostate e caramellate dei malti. Con un buon sigaro o con cioccolata fondente (minimo 75% cacao).”

Med hjälp av bl.a sambon och Google förstår jag (tror jag) att bryggarna skriver att de är personligen förtjusta i torvrökt (torbati = torv) whisky och att de därför använt samma torvrökta malt i Torbatan. De skriver vidare att de typiska torvdofterna följs av härliga, fruktiga toner från kastanjhonung och rostad karamell malt. De tycker också att man med fördel kan dricka ölen tillsammans med en god cigarr eller en mörk choklad (minst 75% kakao).

Ja, jag är med på all det här. Fylligt, fruktigt, sötma och rök.

På nätet ger entusiasterna på Beer Advocate Torbata snåla 3,27 i snittbetyg och Ratebeer ännu lägre 3,19. Inte tillräckligt om ni frågar mig. Jag tycker att Torbatan är både mer smakfull och spännande än vad de siffrorna antyder.

Halcyondays från North Huntington Beach, CA, US, skriver så här på BA:

”A: Pours a dark amber, solid white head with some nice lace.

S: Peat smoke, iodine/sea, very malty.

T: The peat flavour is prevalant but never takes over the brew. Blind I would be thinking a Wee Heavy. Peaty, rich malt abound with pecan and chestnut. Reminded me somewhat of Skullsplitter.

M: Simple soft carbonation, with a full body. Very easy overall character.

D: Peat smoked malt can go along way with a little and it certainly does with this one. A must try for any fan of Islay whisky.”

Birra Almond ’22, Torbata Barley Wine når upp till en 4a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Spännande, fyllig, balanserat söt och härlig rökt smak.

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 27 oktober 2012.

2 svar to “Birra Almond ’22, Torbata Barley Wine – 4”

  1. Intressant. Att tillägga: Jurij Ferri är född i Sverige 1969 av svensk mor och italiensk pappa. Fadern var professor i kemi i Neapel och Jurij lärde sig tidigt kemins gåtor. Han startade på egen hand bryggandet av öl hemma i huset och har sedan successivt vuxit för att snart flytta in i nästa, ca 1000 kvm stora bryggeri. Han säljer ditt öl över stora delar av världen, och, det är verkligen drickbart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: