Mikkeller ”öl-utbildar” finkrogarna i Byen – 5


mikkeller_beer_nomaMikkeller slår ett slag för verkligt god ölkultur i alla seriöst matintresserades finrum!

Det som länge varit en självklarhet ibland ölentusiasterna börjar nu att få genomslag.

Åtmistone på finkrogarna i Köpenhamn!

Mikkeller har tagit saken i egna händer och har ”utbildat” restauratörer och sommelierer (heter det så ?) i ölets ädla konst.

För givetvis är det så att god mat och god öl går hand o hand. Precis som god mat och gott vin alltid har gjort.

Eller hur?

För nog är det fler än jag som känt att det ibland hade varit väldigt rätt med en extra fin IPA eller humlefyllig Ale till köttbiten på favoritrestaurangen istället för det där medelgoda spanska Riojavinet eller chansningen från Sydafrikanska Roodeberg…

Eller kanske en underbart djup Imperial Stout till efterrätten eller en kärleksfullt bryggd Ostronporter till förrätten…

Tänk om de haft en finfin Mikkeller eller en Nögne Ö eller en Great Divide eller en de Struise eller en Oscar Blues eller en Goose Island eller en Hornbeer eller en Närke Kulturbryggeri eller… Ja, ni förstår 🙂

När jag klickade runt på nätet härom kvällen hittade jag följande intressanta inlägg i just det här ämnet på Mikkellers egen webb.

De beskriver hur de ur sin egen frustration över att bara ha kunnat hitta fina viner på stjärnkrogarna tog tag i saken och bjöd in mateliten till ölprovningar för att sprida kunskapen och intresset… och kanske till sist få in riktigt god öl på flera krogmenyer…

”A few years ago we started inviting wine waiters and sommeliers from the city’s best restaurants for beer tastings at Mikkeller Bar. Not because we felt that we had to teach them something, not because we wanted them to buy a lot of beer of us, no, we invited them for the simple reason that we had a suspicion they did not know a whole lot about all the different styles that can be found in beer…”

Och det verkar ha gjort susen – läs hela Mikkellers egen historia här!

Hatten av för en lika fantastiskt som egentligen självklar idé!

Mikkeller initiativ att utbilda stjärnkrogarna får en otvetydig 5a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Onödigt! Avstå!
2: Jodå. OK.
3: Bra.
4: Riktigt bra gjort!
5: En livsavgörande insats!

Riktigt god mat kommer inom kort att kunna avnjutas tillsammans med riktigt god öl – ahhh 🙂

Lyssna bara på Nomas ”chefsdirigent” René Redzepi när han berättar om sin idé med Noma direkt från hjärtat – och magen 🙂

Jag blir nära nog euforisk när jag hör honom tala engagerat och kärleksfullt om smaker och lokala råvaror. Klart att grabben ska servera riktigt fin öl till detta!

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 07 december 2012.

Ett svar to “Mikkeller ”öl-utbildar” finkrogarna i Byen – 5”

  1. För givetvis är det så att god mat och god öl går hand o hand. Precis som god mat och gott vin alltid har gjort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: