Weihenstephaner Hefeweissbier. Alkoholfrei vs 5,4% – 2/3


IMG_9126Ibland passar det sig inte att dricka öl med alkohol i vardagen av olika skäl och då vore det naturligtvis bra med en riktigt bra alkoholfri variant.

Men finns det?

I somras var jag bilförare en kväll då vi var bortbjudna till ett par vänner utanför kollektivtrafiksräckvidden och fick en positiv överraskning.

Det var Weihenstephaners klassiska Hefe Weissbier, men ”helt” utan alkohol (0,5%), som stod för den.

Det var en skön, ljum sommarkväll på en härlig uteplats i Östergötland med god mat, goda vänner och en öl som var välkyld.

Förväntningarna var helt klart låga på just ölen och se… det funkade alldeles utmärkt för mig. Ölen var helt OK, jag log och jag njöt inte bara av kvällen. Utan också av ölen – mot alla odds 🙂

Så, nu lite senare tänkte jag mig att testa likheterna och skillnaderna mellan Weihenstephaners ”original” Hefe Weissbier genom att hälla upp varianten med 5,4% alkohol i det ena glaset och den helt alkoholfria i det andra.

Tidigare har jag testat Brew Dog Lager 77 i två versioner mot varandra. Jag tänkte att jag skulle se hur svårt det var att skilja mellan folkölsversionen och den riktiga lagern. Det var inte busenkelt men inte heller speciellt svårt.

Systembolaget slår naturligtvis gärna ett slag för alkoholfria eller alkoholsvaga öl:

alkoholfritt_topp

Under rubriken ”Alkoholsvag öl på frammarsch” skriver de bl.a:

”Alkohol anses vara en viktig smakbärare i öl men är långt ifrån så nödvändig som man kanske först tror. Öl med en lägre alkoholhalt kan vara överraskande fylligt och smakrikt. I och med att vi blir mer medvetna om alkoholens effekter på vår hälsa så ökar även intresset för alkoholsvaga och alkoholfria ölsorter. Har man provat alkoholfri öl för några år sedan och blivit besviken bör man ge den en ny chans.”

Nå åter till dagens öltest. Att skilja på den helt alkoholfria Weihenstephaner mot den klassiska Weissbieren är naturligtvis enkelt. Men ska den alkoholfria versionen stå sig över huvud taget i ett jämförande test på lika villkor?

Spännande? Icke :-/

Skillnaden är på tok för stor för att det ska vara en jämförelse av två snarlika öl så det blir istället ett resonemang kring svårigheten att göra alkoholsvaga eller helt alkoholfria öl med OK smak.

För det har faktiskt Weihenstephaner lyckats med. Den alkoholfria varianten är helt OK som tex måltidsdryck. Är den tillräckligt kall, precis som i somras, klarar ölen sig undan som bilförardricka under en go kväll med ngn av vännerna. Inte illa ändå 😉

Weihenstephaner Alkoholfrei är inte tokig och påminner helt klart om storebror. Citrustonen med det lilla clementinstinget finns där absolut men när jag jämför… Nej, djupet i både smak, maltsötma och humlebeska kommer först när jag byter glas till 5,4-an.

Den alkoholfria varianten har kvalitéer för sitt ändamål men saknar nära nog allt smakdjup och känns lika långgrund som att bada i Tylösand. Man går och går och går… men kommer nästan aldrig till djupare vatten än upp till knävecken (kanske orättvist mot Tylösand, men det gäller för Weihenstephaner Alkoholfrei :-))

Systembolaget beskriver den alkoholfria lillebrodern till Hefeweissbier så här:

”Kryddig, något syrlig, jästaromatisk smak med inslag av citronpastill, nejlika och bröd.”

Vilket stämmer rätt så bra med vad jag tycker.

På nätet skriver ölentusiasterna också att Weihenstephaner Alkoholfrei håller riktigt bra utifrån förväntningarna på en alkoholfri öl. Beer Advocate hissar upp den till hela 3,11 i snittbetyg och Ratebeer ger den hyggliga 2,48.

På RB skriver ClubGonzo från Bergen, Norge så här vackert om Hefeweissbier Alkoholfrei:

”Pours a hazy dark orange body with a big cloudy, ”proper-hefeweizen” head retention. Nose is sweet banana tones, grains, strong clove and hints of citric peel and pepper. Though a bit more faint than the usual weizen, this sure smells like the real thing. Taste is light malt and wheat tones which come out in a cereal-like sweet way, with hints of citrus and bread crumbs. Surprisingly full (medium) body and a slightly fizzy carbonation, which adds to the freshness in a very successful way. Despite a bit thinner taste-wise, this really is a great non-alcoholic beverage – very close to a real hefeweizen and weighing in at an impressive 0,5 % ABV. One of the really good ones in the genre. *applause* :-)”

Banan ser jag återkommande i flera recensioner så där får jag sniffa om igen och upptäcka vidare.

Helt klart är dock att den alkoholfria varianten imponerar och överraskar de flesta positivt. Inklusive mig 🙂

Weihenstephaner Hefeweissbier, Alkoholfrei får en överraskande 2a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Överraskande positiv utifrån lågt ställda förväntningar… men ändå 🙂 Hur som helst en strålande bilöl!
(Originalvarianten får en glasklar 3a)

/Stefan S

PS! Titta också på testet av alkoholfria öl som Allt om mat gjorde 2010. Segraren hette Weihenstephaner, fick 5 av 5 möjliga poäng med följande motivering:

”Friskt veteöl med lätt krydda, inslag av citrus och nästan ingen beska alls. Mycket lättsamt och fräscht.”

Annonser

~ av tourtrappist på 20 januari 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: