Brooklyn Brewery, Local 1 Ale – 4


En flaska som stått ett bra tag i ölförrådet och lockat på uppmärksamhet nu är den vackert höga och reliefprydda Brooklyn Local 1 Ale.

Vacker och hög med en strikt grafisk etikett och krönt på toppen med en fastvajrad champagnekork får den mig att hoppas på friska och fräscha smaker.

Brooklyn Brewery skulle jag säga håller så gott som alltid stilen, och så är det även här.

En stor anledning är deras välkända bryggarmästare Garrett Oliver som nu hunnit med att hålla den positionen i 19 år, sedan 1994.

I Local 1 har han bryggt en underbart djup, fyllig och apelsinhonungssöt Ale med stil och finess! Eller en Belgian inspired Strong Golden Ale som Brooklyn själva benämner den på webben.

Champagnekorken på toppen av flasken är allt annat än bara en vacker utsmyckning utan en helt naturlig del av bryggningsprocessen av Local 1. Den är nämligen helt och hållet jäst på flaskan och hade alltså aldrig klarat sig utan vajerförstärkning. Från samma process kommer såklart även en hel del av de djupa, speciella och komplexa smakerna.

Jag är helt klart imponerad av resultatet och njuter i fulla drag. En Ale som är klart mycket mer än en Standard Ale. Visst har den starka Belgiska anor från jästen men smakerna sträcker sig långt mer söderut än så, nämligen ända till Mauritius där man varit och hämtat det extra smakfulla råsockret 🙂

En sak som Garrett gjort sig speciellt känd för genom åren är hans föreläsningar om att välja rätt öl till rätt mat. Och kanske då allra helst rätt öl till rätt ost!

På Brooklyns webbplats finns mängder med filminslag om bryggeriet ur alla tänkbara vinklar. Här är ett filmklipp där han tillsammans med en osthandlare i NY ger exempel på just öl och ostkombo. Se, njut och inspireras:

Men tillbaka från osthimlen igen och åter till Local 1 – Garrett och Brooklyn beskriver den så här:

”In Williamsburg, Brooklyn, we forge barley malt and hops from Germany, aromatic raw sugar from Mauritius and yeast from Belgium into our latest beer, Brooklyn Local 1. Behind the full golden color you’ll find an alluring aroma, a dynamic complex of flavors, Belgian flair, Brooklyn fortitude and a dusting of our special yeast. To create this beer, we use the old technique of 100% bottle re-fermentation, a practice now rare even in Europe. It gives this beer a palate of unusual depth.”

Både klassiskt hantverk, finess i valet av råvaror och kryddat med lite exotisk touch. En läcker kombination i en finfin utveckling av en klassisk Ale.

Jag bjuder på en extra visning av tillverkningen och buteljeringslinan av Local 1 hos Brooklyn med champagnekorkar och allt och givetvis med den självklara och bästa guiden som finns tillgänglig – Garrett Oliver:

Nog med reklampauser och mera rakt på upplevelsens kärna – själva ölet.

Systembolaget beskriver Local 1 på sitt kärnfulla sätt så här:

”Mycket fruktig doft med inslag av aprikos, honung, jasminris, ljust bröd och citrus. Nyanserad, mycket fruktig smak med inslag av aprikos, honung, knäckebröd och mandarin. Jästfällning.”

Mmmm, gott gott. Men hur jasminriset dök upp här får jag fundera vidare på.

På nätet läser jag att Local 1 också gör ett gott intryck. Beer Advocates livsnjutare svingar sig över 4-strecket och ger den 4,13 i snittbetyg medan RateBeers likasinnade stannar på 3,67. Gott så 🙂

Jag väljer chinchill från Upstate, SC, USA på Beer Advocate för en längre utläggning om doft och smak:

”750ml bottle served in a St. Bernardus snifter.
Plenty of pressure is apparent when removing the cork, but the bottle was well behaved (no faoming), as was the clearly effervescent pour which raised a well proportioned head. The head had good retention and left excellent lacing. The beer is a hazy,light honey hue. An exceptionally appealing looking brew.

Aroma: fine fruity and floral layers with spicy yeast notes in the background. Nicely complex smell that has less banana and clove than the stereotypical Belgian pale ale. Hints of pear and other fruits mix with bready notes from the malts.

Flavor: Excellent sweet/bitter balance with a light tartness in the finish. Some yeast spiciness and herbal hops in the background. Hints of citrus peels, tropical fruits, banana, white pepper and biscuits in an exceptionally well-crafted mix.

Mouthfeel: medium bodied with ample soft effervescent carbonation. ABV partly hidden, although there is a very light burn on my sensitive tongue, and some warming after swallowing. Perfect dryness in the finish.

O: All aspectws of this beer come together to create a really superb ale. Drinkability is exceptional, and I was happy to have this 750ml bottle to myself. … and happy to have bought a few more at the same time to share with others at a later date.”

Brooklyn, Local 1 Ale får en fullständigt glasklar 4a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Glasklar på grund av gediget hantverk toppat med det där lilla extra som gör en god öl värd att vänta på… och nära nog livet värt att… nja :-/ Men riktigt bra är den 🙂

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 05 februari 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: