Dugges Ale & Porterbryggeri, Golgata Bitter – 3


Dugges, Golgata BitterAtt Dugges kommer från Göteborgstrakten (ursprungligen Mölndal och numera Landvetter) märker kan kanske på flera sätt.

Hur man märker det på ölen har jag inte riktigt fått kläm på ännu. Möjligen att de gärna hämtar inspiration från de brittiska öarna hellre än det stora landet i väster? En gammal göteborgstradition.

Vissa öl har iofs fått rena göteborgsnamn såsom tex Kals Stout och Avenyn Ale medan andra har fått en tydlig släng av den speciella göteborgsordvitshumorn som tex Rudolf Ren Ale.

Golgata Bitter, lanserad som påsköl, är både inspirerad av det engelska och samtidigt hör den tydligt till den andra namnkategorin; ”Goa gubbars” humor 🙂

Om det nu inte finns ytterligare ett lager i humorn. Att namnet faktiskt avser ngn sorgesam gatustump i Göteborg som blivit omdöpt till Golgata i folkmun? Precis som huvudkontoret för göteborgs elbolag fått namnet Ellysepalatset eller Scandinavium fått extranamnet Kålleseum.

Det finns faktiskt en lista med sådana göteborgsnamn på Wikipedia – men Golgata är inte med. Är det kanske ngn Go Gubbe som vet?

Systembolaget beskriver Golgata kortfattat så här:

Maltig, nyanserad smak med inslag av rågbröd, dadlar, örter, ljus sirap, pomerans och hasselnötter.

Golgata är verkligen en välbalanserad bitter som inte rusar okontrollerat åt något trendigt håll utan bara är väldigt god och bra. Rågbröd, sirap och hasselnötter är med på min lista också och om örterna står för det återhållsamma bittra så är jag med på det också.

Göteborgspostens Thomaz Grehn får vi kategorisera in under kategorin fans efter att ha läst hans text i GP den 23 mars:

Det är lite trolldryck över det här. Så fylligt, så maltmättat och vörtigt för att vara så alkoholsvagt. Bull´s eye för den som vill ligga lågt med etanolen. Att Mikael Dugge Engström inte bangar för att döpa sina produkter på de mest hiskeliga vis vet vi. Återstår att se hur ölpubliken reagerar på detta lätt blasfemiska namn.

Den här delen av ölpubliken gillar’t 🙂

Nätentusiasterna håller sig dock på mera moderata nivåer av jubel. Beer Advocates recencenter landar på 3.19 i snitt medan Ratebeers stannar på 3,09. Detsamma gäller mig även om jag gärna stryker under på att Golgata är en riktigt stabil och bra bitter. gnoff från Göteborg skriver mera utförligt på RB:

Clear mahogany color, smallish teal head which leaves lacing on the glass. Mild, sweet, malty, grainy scent. Malty, grainy, bitter, some zest taste. Medium mouthfeel, medium bitterness. Grainy and bitter aftertaste. Nice for a session beer, perhaps the bitterness in the aftertaste could have been a bit less harsh, else very decent indeed.
After rating it I had the beer with my eggs as the tradition for Easter states, at least here. Worked pretty well, but brought out the bitterness even more.
Now with some time to breathe and warm up evern more (started at about 12C) I get some wet tobacco mainly in the scent, but also a bit in the taste. I can see myself drinking a few of these just for chilling
.”

Just for chilling var det… Kanske är Golgata ändå inte rätt namn då 😉

Dugges Ale & Porterbryggeri, Golgata Bitter får en rekordeligt bastant 3a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Som ett avbrott från de amerikanska tok-iporna och med bara 4% alkoholhalt är den himmelsk (!)

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 30 mars 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: