Belgoklubben, vårlådan 2014 – 4


Belgoklubben 5Så har jag då äntligen gjort slag i saken och blivit medlem i Belgoklubben!

Alltså, bara namnet är ju oemotståndligt när man vet vilka underbara brygder som kokas ihop i 100-tals bryggerier i detta fantastiska ölland på den Europeiska västkusten.

Efter vår första Tour Trappist (TT) våren 2010 så har kärleken till Belgisk öl både fördjupats och nyanserat. Allt är inte guld som tappas medan topparna i utbudet är i yttersta världsklass.

Ett av många fantastiska minnen från den där upptäcktsresan var när vi efter en cykeltur från Poperinge till Oostvleteren steg in på värdshuset ‘t Molenhof och blev serverade Black Albert + 3 varianter (II, III & IV) ur Black Damnation-serien. Ooaahh.

Av det där besöket och lite till blev det ett blogginlägg och en filmsnutt här på bloggen.

Så ni förstår. Belgisk öl står högt i kurs bland TT’s medlemmar 🙂

Att få de här pärlorna levererade hem til dörren (i mitt fall i alla fall väldigt nära – till servicebutiken tvärs över Gamla Rådstugugatan, sisådär en 30-40 meter…) genom bara ett enkelt knapptryck på datorn är så lockande att det bara inte går att motstå 🙂

Priset 995.- + frakt 225.- = 1220.- är ju såklart lite mastigt som klumpsumma. Men utslaget på 12 storflaskor (c:a 102.-/flaska) är det ändå inte i överkant på något sätt.

När jag väl hämtat upp lådan till lägenheten var det inte så lite julaftonskänsla när jag sprättade upp tejp och kartongflikar och fick se de vackert korkförsedda flaskhalsarna kika fram.

Belgoklubben 1 Belgoklubben 4

Vackert – eller hur 🙂 12 skönheter + ett faktahäfte med intressant bakgrundsfakta om varje öl och tom lite goa belgiska matrecept. Oila!

Så här skriver Belgoklubben själva om sin ”påsk- och vårlåda”:

2 st Belgoo Luppoo (Belgoo)
Modern och frisk, torrhumlad blond med hög drinkabilitet som bringar vår till både gom och själ. En klassiker i vardande från ett bryggeri som andas nytänkande och framåtsträvan.

2 st Buffalo 1907 (Van den Bossche)
Mörk och torr hyllningsbrygd till Buffalo Bill som är späckad med tradition. Härligt brända toner som vilar på gedigen grund. Född ur ett misstag redan 1907, tämligen orörd till vår stora glädje.

2 st Petrus Aged Pale (De Brabandere/Bavik)
Påsklådans bärnstensfärgade och syrliga karamell, lagrad och tagen ur hundraåriga ekfat. Prestigeprodukt från 120-årigt bryggeri från Västflandern.

2 st Gouden Carolus Easter (Het Anker)
Fantastisk påsköl från Mechelen. En härlig vårvärmare som lämnar få oberörda. Ölen bryggs endast till högtiden och uppträder i gyllene skepnad.

2 st Postiche ‘Russian Imperial Stout’ (Lion á Plûme)
Ny modern brygd från anrik stil. Opakt nattsvart, torr som fnöske och delikat humlad med Amarillo. Denna undersköna öl kommer från ett litet nytt mikrobryggeri som ligger i södra Belgien.

2 st St Feuillien Cuvée de Pâques (St Feuillien)
Ytterligare en påsköl bjuder lådan på. Denna skönhet är kastanjefärgad och kryddad med bland annat kardemumma. Med toner av både torkad frukt och ingefära passar denna produkt utmärkt till påskmiddagen.

Det vattnas i gommen redan när jag läser, även om jag vet att det är reklamtext, och lusten att korka upp är stark! Jag börjar med Petrus Aged Pale – och blir inte besviken 🙂

Men som sagt, allt är inte guld som tappas i Belgien och smaksensationerna i lådan varierar när det gäller att kittla mina smaklökar. Några är riktigt bra och jag njuter i fulla drag, några är bra och lyser upp kvällarna utmärkt, medan Belgoo Luppoo ”andas nytänkande och framåtsträvan” (Belgoklubbens beskrivning) i större utsträckning än jag är riktigt kapabel att uppskatta 😉

I kort kort sammanfattning blev min ytterst personliga hobbynjutarupplevelse så här:

Belguklubben, PetrusPetrus Aged Pale – 4
Som en småsur druva m grön äppelkarttouch o Champagnesprits på en tunn undflyende maltsötmadunst. Finstämt, elegant o fräscht 🙂 mmm.

Gouden Carolus Easter – 4
Silkesmjuk, fyllig o m lätt spritsilhuett runt de djupt mörka frukterna mot en avlägsen chokladfond. Kunde haft en ännu stadigare bas.

Belguklubben, Gouden CarolusPostiche ‘Russian Imperial Stout’ – 3,5
Strävt mörkrostat kaffe, torr mörk choklad o oidentifierade lätt spritade mörka frukter samsas m fuktigt hö-doften från en lagrad Fransk röd

St Feuillien Cuvée de Pâques – 3,5
En av de örtigaste o gräsigaste dofter jag känt m en lätt apelsintouch som kommer starkare i smaken.
Komplex o aningen spretig.
Men god 🙂

Belguklubben, PosticheBuffalo 1907 – 3,5
En bra belgisk ale på det hela taget. Men Buffalo är typ lite mindre av allt jag vill ha i doft o smak. Alltså bra men lite mesigare :-/

Belgoo Luppoo – 2,5
Nja… Doft o färg som en mild PäronMer. Örter, gräs, citrus o tallbarr i smaken. Välhumlat men m en kemisk tvålbismak :-/

Sammanfattningsvis så ser jag fram mot att avnjuta flaska nr 2 av respektive öl i påsklådan och inte minst då se om jag kan få grepp om de beskrivna kvalitéerna i Belgoo Luppoo 😉

Nästa låda från Belgoklubben börjat att ta form och hittills har de utlovat följande innehåll:

Midsommarlådan 2014 – Levereras i Juni 2014

2 st Rebel Local (Verzet)
Detta är något så ovanligt som en belgisk IPA från tre nytänkande och kaxiga bryggare. Väl markerad beska med torra undertoner och härligt frisk. Ölen är en sienafärgad skönhet som strålar likt solen…

2 st Fantôme Saison (Fantôme)
Äntligen har vi fått möjlighet att kunna presentera den mytomspunna aprikosfärgade saison från den exentrike bryggaren Dany Prignon. Härligt spritsig, fruktig och lätt syrlig kommer den förgylla den svenska sommaren oavsett väder!

Med reservation för eventuella ändringar

Jag ser fram mot en finfin junipresent, med lite extra nyfikenhet på omtalade Fantôme, att hämta på min lilla servicebutik på andra sidan gatan 🙂

Belgoklubben, vårlådan 2014 får en glasklar 4 på TT’s amatörpoängskala 1-5:Belgoklubben, logo

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Förutom de finfina och i vissa fall utmanande ölen är ju hela idén med ett noga utvalt smakprov från mitt favoritölland levererat nära nog direkt hem – fenomenalt bra.

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 13 april 2014.

Ett svar to “Belgoklubben, vårlådan 2014 – 4”

  1. […] Höstlådan 2014. Och jag är fortfarande ett hardcorefan 😉 (Jag har tidigare skrivit om vårlådan 2014 och var såld redan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: