Ska jag inte längre kunna beställa mikroöl från hela landet styckvis på Systembolaget – 1


Sedan en tid diskuteras de nya reglerna för Systembolagets lokalproducerade ölsortiment, om inte vilt så, brett (ofrivilligt, jag lovar) och högljutt. Om de är bra eller inte är inte helt lätt att utröna eftersom alla parter verkar vilja väl. Men frågar ni mig så lutar det åt att de små bryggerierna och vi ölnördar som vill prova nytt och smått drar nitlotten. Men läs på och bestäm själva.

Längre ner kan ni se vad jag nyss beställt hem från beställningssortimentet, utan att det kostat mig en enda extra krona i frakt! En frakt som naturligtvis ligger i priset någonstans för att balansera SBs kostnader men som nu bryggerierna ska ta var för sig för varje separat beställning.

Men först, den pågående debatten;

TT Brekeriet 2 Brekeriet var ett av de småbryggerier som drog igång debatten.

Ni vet, Brekeriet som Garett Olivier (från Brooklyn Brewery) nämnde som ett av tre mest intressanta bryggerier i världen (!) just nu när han höll tal i samband med att han själv hämtade ut ett prestigefullt pris för en tid sedan.

Jag hörde först om det på nätet men läste sedan en intervju med dem i Sydsvenska Dagbladet. De beskriver hursomhelst de nya reglerna som rena mörkret och kommer helt enkelt att bojkotta Systembolaget från och med nu;

Vill du köpa öl bryggd i Staffanstorp måste du åka till Danmark eller beställa den från USA. Kostsam och krånglig byråkrati har fått mikrobryggeriet Brekeriet att sluta sälja sina produkter på Systembolaget.

– Det är förstås tråkigt. Men det finns ingen rimlig chans för oss att fortsätta under de nya reglerna, säger Fredrik Ek, säljchef.

Med rådande regler så har varje bryggeri rätt att ställa ut valfria ölsorter på de tre närmsta systembolagen, vilket för Brekeriet inneburit Staffanstorp samt Hansa och Entré i Malmö. Utöver det har Systembolaget betalat för leverans till ytterligare butiker i landet där ölen gått att beställa.

I maj meddelade Systembolaget att reglerna ändras från och med den 1 september i år, för att höja kvalitén i utbudet. Bryggerierna ska nu istället få tillgång till tio butiker inom tio mils radie, men måste själva stå för fraktkostnaderna.

– Vi tyckte det lät bra först. Frakten har vi löst med ett distributionsbolag och tio butiker skulle vara bra för oss här i Skåne, säger Fredrik Ek.

Men sedan kom besked om fler regeländringar. Vilka produkter bryggerierna får ställa ut ska baseras på efterfrågan i butikerna, det vill säga hur många flaskor de sålt. Men för Brekeriet, som många gånger har sålt slut på sitt lager och därmed har kunnat sälja färre enheter i butik, innebär detta att enbart en av deras tre huvudprodukter kvalificerar sig för sortimentet.

Läs hela artikeln i Sydsvenskan här.

TT SB beklagar Systembolaget å sin sida menar att det hela bottnar i brist på tydlig kommunikation ifrån deras sida.

De vill egentligen bara säkra kvalitén och ge oss kunder bättre service.

Ett argument för att reglerna är bra menar de tex är att 90% av småbryggerierna fortsatt tycker att reglerna är såpass bra att de tänker vara med i motsats till Brekeriet. Så här svarar Lennart Agén, presschef på Systembolaget, bl.a;

Är ni oroliga att fler bryggerier följer i deras fotspår?

– Mycket av kritiken härstammar ur dålig kommunikation från vår sida. Vi för nu en dialog med 170 mindre leverantörer och jag uppskattar att 90 procent av dem fortsatt vill vara med i sortimentet i hela landet. Men allting kan alltid bli bättre. Det här är en stor förändring Systembolaget gör, som säkert måste justeras. Vi har respekt för de mindre bryggeriernas åsikter.

Läs hela Systembolagets svar här.

Debatten har också först i TVs morgonsoffor och t.o.m i Dagens Industri (länk), vilket väl får anses vara ett slags erkännande för att detta är en fråga som intresserar flera rent affärsmässigt och ekonomiskt vid sidan om våra smaklökars uppenbara intresse.

Så, vad handlar debatten om för dig och mig? Dvs förutom den rent affärsmässiga eller ekonomiska basen för bryggarna utan för oss som dricker och njuter av att få prova nya mikrobrygder från HELA landet i en närmast aldrig sinande ström?

TT SB 1 Jag ska ge ett exempel på min senaste beställning som jag som bäst håller på att smaka mig igenom och som jag nu är osäker på om jag kommer att kunna upprepa någon gång i framtiden igen.

De första tre ölen jag fått spänner från Lund i söder, via Varberg i Halland till Sälen i norr:

1. Lundabryggeriet, Hög Standard, Skånsk Västkust IPA
2. Byaregårdens Brygghus, Byaregårdens IPA
3. Sälens Fjällbryggeri, Fjäll R.I.P.A

TT SB 2Den andra trippeln håller sig lite mera i mittendelen av landet och då samtidigt närmare SBs distributionslager i Örebro dit man i fortsättningen ska leverera sina öl.
Närmare bestämt finns här öl från Linköping i Östergötland, Södertälje i Södermanland och gastronomiskt välkända Grythyttan/Hällefors i Bergslagen/Västmanland:

4. Beer & Burger Craft Brewery, India Pale Ale No.2
5. The Fellowship of Hops Brewery, 137:ans India Pale Ale
6. Grythyttans Brygghus, 117 India Pale Ale

TT SB 3För att passa på innan de börjar att göra allvar av sitt hot om SB bojkott så innehåller den tredje trippeln enbart öl från Djurslöv/Staffanstorp/Skåne.
Just här är kanske förlusten för oss ölälskare som allra mest kännbar.

Jag skulle bli väldigt besviken om dessa tre brettpärlor inte längre gick att beställa hem:

7. Brekeriet, Brilliant, Saison
8. Brekeriet, Funkstarter, Saison
9. Brekeriet, Saison

TT SB 4De sista tre mikroölen i den här spännande och helsvenska beställningen är transporterade från så vitt skilda platser som Danderyd/Stockholm, Borås i Västergötland och Fjälkinge/Kristianstad i Skåne till just mitt Systembolag på bekvämt promenadavstånd uppför Drottninggatan i Norrköping:

10. Design Brew, Flower Power Imperial Pilsner
11. Borås Bryggeri, Emperor of Hops IPA
12. Charlis Brygghus, Ipanema IPA

Så frågan jag ställer mig nu är; Är dessa mikrobryggeriers ekonomiska grund och framtida verksamhet hotad av SBs nya regler och kommer jag att kunna fortsätta med mitt enkla och lustfyllda nöje?

Systembolagets nya regler för lokalt producerad öl, som jag nu hör även omfattar dansk öl i lokalsortimentet, får en byråkratgrumsig och irriterad 1:a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Okänsligt! Gör om, gör rätt!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt intressant grepp!
5: Utvecklande för branschen och konsumenterna!

Byråkrater och affärsmän i kombination för att försvara ett monopol kan bli hur bra som helst… Men också en okänslig och verklighetsfrånvänd katastrof för de som blir administrerade :-/

/Stefan S

Annonser

~ av tourtrappist på 25 juli 2014.

8 svar to “Ska jag inte längre kunna beställa mikroöl från hela landet styckvis på Systembolaget – 1”

 1. Senaste nytt i debatten: http://mittkok.expressen.se/har-systembolaget-fatt-solsting/

 2. Det finns också en namninsamling som protest mot de nya reglerna: http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=9057

 3. Ytterligare ett svar från SB: http://www.systembolaget.se/Press/Systembolaget-kommenterar/Mer-om-smaskaligt/

 4. Som ni ser i SBs svar via bl.a FB ovan så upprepar de bara samma svar de gett sedan innan och som Brekeriet m.fl småbryggerier upplever som allt för dåligt. Jag väntar mig i alla fall att SB lyssnar så att de förstår mikrobryggeriernas kritik och förslagets negativa inverkan på dem innan de svarar igen.

 5. Ett nytt försök till svar från SB: http://www.systembolaget.se/Press/Systembolaget-kommenterar/Lokalt-och-smaskaligt/

 6. Brekeriet förklarar, förtydligar och fördjupar: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=897849186911381&id=191723270857313&refid=28&_ft_=qid.6042326509961727474%3Amf_story_key.-8348065358993936489

 7. Lite gammal debatt men här kommer en kommentar att begrunda.
  Låt oss börja med den ”massiva” kritiken från bryggarna. Vart du än läste bottnade alla hänvisningar till ett och samma bryggeri – Brekeriet. Några andra egentliga källor existerade inte. Visst, nån enstaka sur kommentar skymtade förbi. Men låt oss vara ärliga. Det var ett bryggeri, med egenintresse självklart, som hördes i överallt.
  Journalister, skribenter och sedan slutligen uppropet ned namnunderskrifter. Ett och samma bryggeri, inte nått annat, inte fler. Ekade lite rundgång.

  Att vi hängivna ölnördar lät oss känslomässigt ryckas med, det var väl ok i stundens hetta. Men journalister, hallå. Journalistiskt uppdrag där objektivitet och ett sakligt granskande, där båda sidorna skall beredas lika stor plats att komma till tals. Joo tjenare. Agendajournalism hade varit lite mer klädsamt att ange. Det hela påminnde mer om amatörkorpfotboll med spel mot ett mål där Monopolet målades upp som den elake häxmästaren av Angmar.

  Så långt den heta debatten. Glöm då inte bort historiken – Brekeriet började som en dryckesimportör. Långt senare gav de sig in som egen tillverkare.

  Kan vi då släppa den delen och låta oss granska vad Systembolaget faktiskt sökte göra med förändringen. I samma hatade meddelande där ovan storm i ett vattenglas urartade fanns mer information.
  Ett viktigt skäl var att skärpa kvalitetskontrollen. Fakta levererades att bryggder stod kvar osålda pga utebliven efterfrågan. Vid egen kontroll med Systembolagets kundtjänst framkom att det innefattade defekta varor, ja i bland rent undermåliga produkter.
  Far Systembolaget med osanning för att kunna centralicera lager, försvåra för producenter samt krångla till möjligheten att låta försälja nystartade bryggeriers produkter? Jag låter den frågan vara öppen.

  Egna observationer under 2014 där lite drygt 600 drycker från ett 80-tal svenska mikrobryggerier testats ger ett nattsvart svar. Mycket har varit behäftat med ett eller flera tekniska fel. En del bryggare kan man undra vad de gör inom bryggerinäringen överhuvudtaget. Öl skall de definitivt inte syssla med.
  Är det detta vi konsumenter förtjänar? Har vi inte rätt att kräva åtminstone drycker som är befriade från tillverkningsfel? Eller skall vi hålla truten och betala sysselsättningpeng till kreti och pleti som vill rida på ”ge-mig-en-schysst-ale-vågen”. Förtjänar vi inte bättre. Förtjänar inte de bryggare som verkligen kan sitt hantverk bättre? Eller skall vi låta särintressen och lättpåverkat folk springa som nyttiga idioter för att söka påverka ändringar som det stora flertalet inte greppade innebörden, ännu mindre förstod innehållet av.

  • Tack för en intressant kommentar. Och roligt att du skriver. Det uppskattar jag.

   Jo, jag har själv också funderat i liknande banor. Fr.a kring kvalitetskontrollen efter att ha fått en och annan skadad eller helt enkelt dålig öl.

   Här är tex min Untappd incheckning av Beer & Burger IPA från den här beställningen:

   ”Detta händer sällan – jag måste nog hälla ut den här sura ättikstvållösningen och ta ett glas vatten :-/ Salubrindoft…”

   Troligtvis skadad. Men jag kan inte utesluta att den helt enkelt var riktigt dålig också :-/ Hur som helst min värsta ölupplevelse på mkt länge eller tom någonsin.

   Kollar man runt på andras kommentarer och betyg på samma öl ser man att det varierar mellan katastrof, som för mig, och helt OK och tom ”trevliga karamelltoner”. Några skriver att de lämnat tillbaka flaskan till SB.

   Så, en ökad kvalitetskontroll är naturligtvis välkommen här precis som en utrensning av mindre kompetenta (läs inkompetenta) bryggare.

   Nästa fråga är då om utbudet i beställningssortimentet blivit sämre. Om det är klart tunnare nu eller om det bara är Brekeriet som dragit sig ur?

   Här tänker jag helt enkelt och amatörsubjektivt inom kort testa att göra en ny beställning i stil med den från blogginlägget för att jämföra. Om det blir ngt nytt blogginlägg hänger väl på om resultatet är intressant (och om andan faller på 🙂

   Har du någon uppfattning om utbudet själv? Har du surfat igenom beställningssortimentet den senaste tiden? Är det tunnare?

   /Stefan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: