Walhöll Brygghus, Ask, Embla & Valkyria – 3


IMG_5296När jag först hittade Walhöll Brygghus i SB:s sortiment på webben och förstod att de var ifrån Söderbärke så vaknade såklart min nyfikenhet.

Söderbärke som för TT:s del för alltid är förknippat med den finfina ölfestivalen SMÖF skapar omedelbart total uppmärksamhet och höga förväntningar.

Själva var vi på plats i Söderbärke 2011 och det finns en reserapport här på TT-bloggen: Tour Trappist sammanfattar Söderbärke Mikro Öl Festival, SMÖF, 2011 – 5.

Så… det blev utan någon som helst tvekan direkt attack på beställningsknappen 🙂

Under tiden som jag väntade på att flaskorna skulle komma hem till mitt hus-SB i Norrköping grävde jag efter mer fakta på webben. Och givetvis har Walhöll en snygg och informativ webbsida.

De beskriver till att börja med sig själva precis som mina associationer har gått:

”Vi är ett hantverksbryggeri i Söderbärke med smak för det goda.
Söderbärke är som bekant mikrobryggarnas heliga ort i och med SMÖF – Sveriges häftigaste ölfestival. Efter några år som hembryggare tyckte vi att det var dags att Söderbärke fick sitt eget mikrobryggeri”.

Fint så. Ett gäng ölördar från sveriges ölmecka som bryggt hemma ett tag och nu vill dela med sig av sina brygder till de de kallar ”ordinary people”.

Walhöll 2

Lovande och intressant. Och med halva den fornnordiska mytologin som PR maskineri med små mikrofaktatexter på etiketten om de gamla gudarna..

Jag letade vidare på webben, läste lite recensioner och omdömen och fick förstå att jag nog inte skulle förvänta mig några stordåd eller nya favoritöl. Här fanns, läste jag, goda ansatser och ambitioner men att ölerna stundtals inte var helt färdigarbetade eller i tillräcklig smakbalans.

Så, förväntningarna var verkligen modesta när leverans-SMSet från SB blinkade till i telefonen ett par dagar senare.

Och det var nog bra med en viss förväntningsdämpande beredskap. För ölen föranledde vare sig vågen eller några hysteriska glädjeskutt från min sida. Så här tyckte jag:

# Ask – var den spretigaste och bjöd på något sätt på två parallella smakspår i samma glas. Både toksött och örtkärvt, lent fruktigt och ettrigt beskt. Den röda tråden i Ask har helt enkelt en annan färg, eller kanske två. (RB: 3,4)

SB tycker följande om Ask:

”Maltig smak med tydlig beska, inslag av aprikos, knäckebröd, honung, örter och apelsinskal”.

# Embla – var mer i balans men saknade istället tryck i smakerna. Den var både knäckig och maltbrödig men framförallt tunn, på gränsen till simmig. Trist. (RB: 3,34)

SB skriver så här om Embla:

”Maltig smak med tydlig beska, inslag av torkade fikon, aprikosmarmelad, örter och apelsinskal”.

# Valkyria – en Californa Common med en mörkare och fylligare maltkaraktär än vad jag hade förväntat mig (jag får helt enkelt läsa på kring CC/Steam beer stilen). Här finns både sirap, kola och knäck, men återigen utan skärpa o tryck. (RB: 3,22)

Och om Valkyria tycker SB slutligen följande:

”Maltig smak med liten sötma, inslag av kakao, kavring, torkad frukt och mörk sirap”.

Valkyria är den av de tre som mina smaklökar uppskattade mest, även om vännerna på RateBeer med minsta möjliga marginal tycker tvärtom, och som SaintMatty från Uppsala beskriver så här på RB:

”Murky brown with a foamy head. Sultanas, caramel and biscuity malt in the aroma. Biscuity, earthy and fruity taste with raisins, earthy hops and chestnuts detected. The finish is earthy and slightly sour”.

SaintMatty ger Valkyria 3,2p.

Så, sammantaget är det fortfarande en bra bit kvar för Walhöll och deras öl innan de når upp till den kultnivå som orten Söderbärke och SMÖF satt. Men jag ger dem gärna lite tid. Starskottet har ju nyss gått.

Walhöll Brygghus, Ask, Embla & Valkyria, får en svag och trevande 3a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Odrickbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Ask drar ner, Embla är blek men OK och med Valkyria skapas förhoppningar om en trevlig framtid. Och jag hänger gärna med.

/Stefan S

~ av Stefan S på 23 augusti 2015.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: