TT på Copenhagen Beer Celebration 2013 – 5


CBC 2013 websiteEfter att ha hört om förra årets stora begivenhet och länge talat om att besöka årets var det äntligen dags.

Tack vara Hans envisa nattbevakning av webben hade vi fått tag på 5 biljetter till Copenhagen Beer Celebration 2013. Och inte vilka biljetter som helst – nej biljetter till alla 3 sessions.

Full pott alltså, eller ”I am Mr. Pink CBC 2013” som det stod på det vackert rosa armbandet vi fick vid entren.

Man kan säga mycket, för att inte säga hur mycket som helst, om CBC 2013. Men framför allt handlar det om att uppleva och provsmaka en uppsjö av fantastiska öl från flera av världens mest fantastiska bryggare.

Ölrenässansen manifesteras på ett lika kraftfullt och högljutt som ödmjukt sätt genom kranarna på de oansenliga utställningsborden. Namnkunniga bryggare uppträdde som lågmälda entusiaster som tog sig tid att ingående berätta och beskriva vad de fyllde ditt glas med och svarade på frågor om ölbryggandets ädla konst med samma energi oavsett om du var nybörjare eller väl införstådd i hantverket.

IMG_9680 IMG_9684 IMG_9743 IMG_9793 IMG_9825 IMG_9835 IMG_9753 IMG_9767

Det var som ett stort vänskapskalas där alla var lika intresserade av vad du hade i glaset och vad du tyckte om det som du var av vad de hade i sitt. Beer Celebration är verkligen rätt namn på hela kalaset.

Dessutom är det precis vad Tour Trappist går ut på. Att träffas och umgås. Tjöta och njuta av extremt god öl 🙂

Om man jämför med tex Söderbärke Mikro Öl Festival, SMÖF som vi besökte 2011, så är miljön på CBC 2013 helt klart inte lika charmig. Men bredden på toppklassutbudet är ojämförligt större och helt outstanding.

En annan tillställning som var både bra och charmig, men som såklart inte hamnar i närheten av samma liga var Malmö Brygghus lovvärda initiativ till att i egna lokaler presentera ”Stora öl – Små bryggerier

Men ska man ha någon negativ synpunkt på CBC 2013 så är det just miljön (men det finns ingen anledning att klaga ;-))

IMG_9657 IMG_9784 IMG_9686

Ölutbudet på CBC 2013 sprängde alla gränser jag tidigare upplevt, framför allt när det gäller kvalitet och smak. Här fanns 28 bryggare som var och en under samtliga 3 sessioner bjöd på minst 3 olika öl var.
Det blir alltså 28 x 3 x 3 = 252 högpotenta smakbomber!

IMG_9759Det var en ynnest att vi blev utrustade med små högfotade glas av närmast grappatyp för att klara av att prova så många av dem som möjligt.

Taktiken blev följande: Först ett ljust öl med lätt smak i glaset som uppmjukning under ett första inspektionsvarv i lokalen för att skapa överblick.

Sedan en systematisk genomgång av favoritbryggares och nya bekantskapers ljusare ölutbud. Allt under ivrigt vattendrickande för att skölja och rensa smaklökarna så gott det gick.

bild 3Avslutningsvis samma sak för det mörkare och smakrikare ölutbudet.

För det var alltså minst 252 olika öl av varierande typ men (nästan) alla av allra högsta klass och smak.

CBC 2013 webbplats kan man lätt få en överblick av alla
Bryggare
Öl under session 1 (yellow)
Öl under session 2 (red)
Öl under session 3 (blue)

När det gäller beskrivningen av ölutbudet kan jag inte tänka mig ett bättre sätt än att läsa Håkan Engströms rapport från CBC 2013 i hans blogg ”På Tungan” på Sydsvenskans webbplats. Han har både kunskapen, passionen, den rätta distansen och förmågan att formulera sig vasst och precist.

På tungan logo

Ett utdrag:

…Om du vill veta var framkanten är belägen eller hur de subtila vindarna i de mest trendkänsliga ölkretsarna blåser? Då är Copenhagen Beer Celebration den enda festival du ska koncentrera dig på.

CBC arrangeras just nu för andra året; ett första av tre femtimmarspass avverkades igår. De sista två är schemalagda idag.

Men CBC som erfarenhet och upplevelser — ögonöppnaren, ölsamkvämet, provningsfesten — lever kvar långt efter att schemat är historia. Detta är verkligen festivalen för den som vill ligga ett par steg före.

Årets trender? De tar vid där CBC markerade förra året. Saisonölen är färre, men festivalens utbud bekräftar den vakna och hippa ölkulturens vandring bort från extremhumlade IPA av amerikansk typ. Vägen går mot jästpräglade öl: lambic, gueuze, brettanomyces-öl i olika utföranden, saison, även jästpräglade ”vanliga” ale.

CBC är bryggaren Mikkellers skapelse. Mikkeller är curator, kan man kanske säga. Flertalet utställare är bryggare som Mikkeller sambryggt med eller bara funnit en samhörighet med.
De kommer från USA, Australien och Nya Zeeland, men också Holland, England, till och med Spanien, givetvis Danmark och Sverige, faktiskt också Japan.

Ölen som serverades på fredagen finns i de flesta fall inte kvar idag. Varje utställare — uppemot 30 stycken — har tre öl på sortimentet för varje pass.

Något som var gott? Massor. Jag hittade framför allt tre favoriter. Surly Brewing Co i Michigan verkar oförmöget att brygga annat än stora öl, alldeles bortsett från öltyp. Min favorit igår var en vildjäst och rödvinsfatslagrad öl av typen rödbrun suröl som går under namnet Pentagram och är en efterföljare till klassikern Rodenbach Grand Cru. Inte fullt så krävande, dock, och egentligen inte särskilt sur – bara syrlig. All rätta komponenter är där: passionsfrukten, syrliga krusbär, en ton av läder och fuktig tobak. Lite mer citron/lime än man förväntar sig, men detta är en fräsch tolkning.

Favorit nr 2 var en stark suröl från holländska Merciless Brewing — ett lika lyckat som osannolikt experiment. För vad hade vi här? En blandning av gueuze (syrlig, belgisk, tunn) och barley wine (maltigt fullmatad, sötbesk, anglosaxisk) som mognat i träfat. Det borde inte vara möjligt, dessa traditioner gifter sig inte med varandra. Men det enda sättet att visa var gränsen för det möjliga sträcker sig är att faktiskt prova. Jag är inte så intresserad av de misslyckade experimenten (jag har stött på alltför många), men när det mot alla odds blir bra vill jag vara med. Denna dryck var storartad, löjligt välbalanserad trots extremerna som var inblandade. Jag kunde ha svurit på att hallon varit med i jäsningen (eller kanske smultron?), men nej – fruktigheten kommer av jäsningen.

Men favorit nr 3? Det var en idiotstark Imperial Stout, som mognat på träfat (och som det framgick!) från Firestone Walker. Jag provade den efter en hygglig havrestout från pålitliga Hoppin’ Frog, men den 13-procentiga ”Parabola” från Firestone Walker dödade grodan redan i första inandningen. Mycket träkänsla, choklad, espresso och marsipan. Allt man vill ha från en vuxen dessert.

Stackars groda 😉 En groda som jag, liksom Håkan Engström tycks det, oftast gillar skarpt. Läs hela Håkans rapport från CBC 2013 på hans blogg På Tungan på Sydsvenskans webb.

Vi kan egentligen bara sammanfatta CBC 2013 på ett enda sätt. ”Årets ölentusiastupplevelse alla kategorier!”

Det är svårt att tänka sig fler sensationella smakupplevelser (inklusive den fantastiska ölosten från Arlas specialavdelning ”Unika”) samlade på en och samma plats vi ett och samma tillfälle. Att Köpenhamnskvällarna dessutom bjuder på fler upplevelser av liknande slag är en helt annan historia 🙂

Låt oss avsluta det här inlägget med att bjuda in er att smaka på atmosfären på CBC 2013 med Tour Trappists ögon. Väl bekomme.

Du hittar fler filmer från Tour Trappists utflykter under rubriken ”Filmer från Tour Trappist

Copenhagen Beer Celebration 2013 spränger nära nog betygsskalan och får en av de hittills mest självklara 5-orna på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Onödigt! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt bra!
5: Himmelskt!

Tour Trappist hela ide i ett guld-, humle- och maltskimrande nötskal.

/Stefan S

~ av Stefan S på 16 juni 2013.

2 svar to “TT på Copenhagen Beer Celebration 2013 – 5”

  1. […] Belgienturnén har vi visserligen hunnit med både SMÖF i Söderbärke och CBC i Köpenhamn men det var ändå ngt viss med dagarna i maj 2010 i Belgien. Det var där allting […]

  2. […] förra gången vi var där, 2013, (se tidigare blogginlägg) hade man bytt upp sig till större lokaler i Öksnehallen som dels rymde fler bryggerier men som […]

Lämna en kommentar