TTs julsill 2012 med Grebbestad Ostronporter – 4


TT's ölsill 2012 med Grebbestad Ostronporter IMG_89352012 års julsill står äntligen och drar i kylskåpet 🙂

Efter moget övervägande är jag åter till ett riktigt mörkt öl, som tidigare toppinläggningen 2010, och dessutom med havsanknytning.

Grebbestad Bryggeri Ostronporter har ingredienser som placerar den på samma plats på kartan som sillen den ska förgylla.

Och ostron och sill – hur bra kan det bli!?

Ja, vi får se när den har stått till sig. Än så länge är det bara ett antagande och en from förhoppning om att det ska bli en höjdare 🙂

Förra årets julsill spetsades med Great Divide Hibernation Ale som nådde en 3a på TTs amatörpoängsskala.

Året dessförinnan, premiäråret 2010, testades två varianter för att jag skulle få lite erfarenhet och känsla. Det var först en variant med Mikkeller Santas Little Helper 2010 som blev tunn på ölsmak (3a) och därefter ett nytt, klart bättre, försök med Great Divide Yeti Imperial Stout, vässad med såväl grovkrossad Koriander som Nejlikor (4a).

Receptet i år är annars detsamma som 2011, sånär som på ölen. Nejlikorna är kvar för att få julspets på smakerna medan den grovkrossade Koriandern, som jag tyckte gav en mindre angenäm torr beska, får fortsätta att hålla sig utanför burken.

Såhär lyder då receptet 2012:

1. En burk ABBAs 5 minuterssill och en lämplig glasburk med ”klämlock” inhandlas. Sillen sköljs noga (för att lämna plats åt ölsmakerna)
2. En morot och en rödlök skärs i vackra slantar respektive strimlor
3. Sillen, morötterna, löken, svartpepparn och Nejlikorna varvas ner i burken

TT's ölsill 2012 med Grebbestad Ostronporter IMG_8937 TT's ölsill 2012 med Grebbestad Ostronporter IMG_8940 TT's ölsill 2012 med Grebbestad Ostronporter IMG_8943 TT's ölsill 2012 med Grebbestad Ostronporter IMG_8945

4. Till sist fyller jag upp till burkens kant med Grebbestads Ostronporter
5. På med locket och in i kylen för ett par dagars ”lagring”
6. Öppna locket, dofta, ät och njut 🙂

TT's ölsill 2012 med Grebbestad Ostronporter IMG_8947 TT's ölsill 2012 med Grebbestad Ostronporter IMG_8951 TT's ölsill 2012 med Grebbestad Ostronporter IMG_8953 TT's ölsill 2012 med Grebbestad Ostronporter IMG_8954

  • Så, precis som förra året, summerar jag här och nu förväntningarna före julaftonens riktiga premiäravsmakning: Det här är tänkt att bli lite av ”tillbaka till det vinnande konceptet” men med en ny twist! TTs julsill med Grebbestad Ostronporter ska först försöka nå upp till samma nivå som Yeti 2010 och sedan förbi med hjälp av ostronsältan 🙂 Sillen ska sedan enligt sedvanlig tradition avnjutas vid julbordet på Spinkenäs strax öster om Söderköping i St. Annas Skärgård (och lika sedvanligt testas genom kylskåpssnyltning 😉 ) den 24 december och därefter kommer det slutliga betyget.
  • Kylskåpssnyltningen avklarad med gott resultat 🙂 Detta har stora möjligheter att bli så bra som jag tänkt. Återkommer efter julafton med ett slutligt omdöme.
  • Julafton är överstökad och årets julsill har klarat av sitt eldprov. Och klarat det väl, mycket väl! Ostronportern gifte sig underbart fint med sillen och vi tyckte nog alla kring julbordet att detta var den mest balanserade versionen av ölsill som jag hittills har bjudit på. Portern har en tydlig och fyllig men mjukt avrundad beska som bjuder upp sillens ngt skarpare smak till en lustfylld dans. Sältan från Portern kändes nära nog som om den lika väl kunde kommit direkt från sillen. Ett riktigt snyggt giftermål alltså, genomfört med mycket gott resultat :-).

Njut nu av att se de svarta dropparna långsamt fylla de vackert varvade sillburkarna till speciellt utvald julmusik… Och vet att detta är en sillinläggning att varmt rekommendera!

God Jul på er, och med smakgaranti: God Ölsill 🙂

TTs julsill 2012 med Grebbestad Ostronporter får en snyggt inlagd 4a på TT’s amatörpoängskala 1-5:

1: Oätbart! Avstå!
2: Funkar till nöds. OK.
3: Bra.
4: Riktigt gott!
5: Himmelskt!

Porter, ostron o sill. Ett nytt måste på julbordet!

/Stefan S

PS! För er som har närstående som envisas med att vilja ha andra inläggningar än öl har jag ett stående toppentips: Emmas Champagnesill med Bollinger. Den är förvisso lite omständigare att lägga in men är föralldel inte så dum den heller 🙂

~ av Stefan S på 12 december 2012.

2 svar to “TTs julsill 2012 med Grebbestad Ostronporter – 4”

  1. […] du ha ett mera handgripligt recept så titta på inlägget TTs julsill 2012 med Grebbestad Ostronporter. Där finns tydliga steg för steg instruktioner att […]

  2. […] Great Divides Yeti eller Grebbestads Ostronporter, som också hade en passande sälta, har båda fått en 4a i TT-betyg precis som Evil Twins […]

Lämna en kommentar